sv. Marko, evanđelist

sv. Marko, evanđelist

Iz pripovijesti života

    Vjerni pratitelj sv. Petra, te sv. Pavla, apostola, evanđelist i mučenik, sv. Marko biva današnjim zaštitnikom dana. 

    Oko 10. godine se rodio u Jeruzalemu. 

    Ime mu je bilo Ivan, zvan Marko prema Djelima apostolskim (Dj 15, 37)

    A jedan je mladić išao za Njim, ogrnut samo plahtom. I njega htjedoše uhvatiti, no on ostavi plahtu i gol pobježe. – riječi su samog Evanđelja po Marku (Mk 14, 51-52). Zanimljivo je kako upravo ovu pojedinost koju donosi samo ovo Evanđelje, mnogi tumači slute kako je riječ o samom evanđelistu.

    Kao nećak Barnabe, prati sv. Pavla, apostola na njegovom prvom putovanju, te potom s Barnabom djeluje na Cipru. 

    Moj sin Marko – naziv je za našeg sveca dana, koji se pripisuje sv. Petru, apostolu. Zanimljivo je kako je evanđelist upravo sa sv. Petrom, apostolom boravio u Rimu, te tu napisao i svoje Evanđelje, gotovo najkraće, no najstarije, s obzirom da je nastalo prije 70. god. 

    Oko 68. godine umire mučeničkom smrću. Tek 828. godine od strane mletačkih trgovaca, bivaju pronađene njegove kosti, te prenesene u Veneciju… Samim tim, on postaje zaštitnikom grada, kao i Mletačke Republike, dok su mu Mlečani izgradili veličanstvenu baziliku. 

     Biva prikazan s lavom… U likovnoj umjetnosti, iz njegova života često bivaju prikazani gotovo legendarni prizori, kao i niz mozaika iz XIII. st. koji se posebno ističu u kapeli Zeno, crkve sv. Marka u Veneciji. 

     U nutrini naše domovine, Republike Hrvatske, postoje gotovo dvije katedrale posvećene upravo sv. Marku, evanđelistu… u Korčuli i u Makarskoj. 

    U Zagrebu, na Griču, postoji drevna crkva sv. Marka, koja je postala gotovo simbolom Gornjeg grada, te biva vezana uz mnoga glavna, povijesna zbivanja hrvatskog naroda. 

    Zaštitniče odvjetnika, pravnika, javnih bilježnika, zarobljenika, zatvorenika, staklara, vitražista, lavova, Egipta… te mnogih biskupija, naselja, župa, kao i crkvi diljem svijeta, te hrvatskih krajeva… moli za nas. 

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Rebić A., Fućak J. i Duda B. (2011.), Jeruzalemska Biblija, Zagreb