Rođenje sv. Ivana Krstitelja

Rođenje sv. Ivana Krstitelja

   Iz pripovijesti života

 

     Evanđelist Luka u I. poglavlju vlastita svetog Evanđelja, opisuje nam upravo stvarnost oko rođenja sv. Ivana Krstitelja. Naš sv. Ivan Krstitelj, bio je upravo preteča Isusa Krista, kao i starozavjetni prorok, propovjednik, te asketa. Biva sinom svećenika Zaharije, te Elizabete… rođak Isusove Majke Marije. 

      Arkanđeo Gabriel je navijestio Zahariji Ivanovo začeće. Zbog sumnje sred poodmakle kako svoje, tako i ženine, ostaje nijem sve do Ivanova rođenja. 

    U svojoj trudnoći, Blažena Djevica Marija pohodi također trudnu Elizabetu. Uz Njen pohod, kao i rođenje Ivana Krstitelja, postoje dva novozavjetna poznata hvalospjeva: Marijin Veliča i Zaharijin Blagoslovljen Gospodin Bog Izraelov. 

      U pustinju, kao pokornik i propovjednik, povlači se naš sv. Ivan… tu okuplja učenike, te ujedno propovijeda duhovni preporod.  U haljini od oštre devine dlake, te bivajući opasan kožnatim pojasom… hranio se skakavcima i divljim medom. Toliko biva cijenjen da je još za života ne samo smatran svecem, već čak i Obećanim… Spasiteljem. 

       Skrovit, te skroman kao uvijek znao je i kako uputiti odgovor, osobito svećenicima svog vremena: Ja vas krstim vodom, a za mnom dolazi Onaj koji će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. 

       Što bi značilo ovo ognjem… doli brojna mučeništva. Dok će od Isusa, o Krstitelju biti upućene riječi: Nije se rodio veći od žene. 

       On je pretkazao Mesiju, prepoznajući Ga u osobi Isusa Krista. Predstavljajući Ga mnoštvu, krsti Ga u Jordanu. 

        Zanimljivo je kako zbog opomene braka tetrarha Heroda Agripe s rođakinjom Herodijadom, biva zatvoren u tamnicu, te mu na okrutan način biva odrubljena glava.

 
 
MOLITVA

     Svemogući Bože, daj da Tvoja obitelj slijedi poticaje svetog Ivana Krstitelja, stupa putem Spasenja i sigurno stigne Onom koga je on navijestio, Gospodinu Isusu Kristu. Koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb