sv. Marija Magdalena

sv. Marija Magdalena

   Iz pripovijesti života

 

    Sv. Marija Magdalena ili kako ju neki zovu Marija iz Magdale… svetica je i žena koju je Isus, po Svetom pismu, izliječio od teške bolesti. 

    Bila je to vjerna Kristova učenica, pratiteljica, te žena koja je stajala pod Križem za vrijeme Isusove Smrti, o čemu svjedoče sva evanđelja. 

    Isusovom pokopu je također svjedočila, te ujedno biva prvom vidjelicom Otkupitelja, od mrtvih uskrsla, te samim tim postaje blagovjesnicom Kristova Uskrsnuća. 

    Prazan grob, kao i samo ukazanje Isusa Mariji Magdaleni, opisuje upravo sv. Ivan u dvadesetoj glavi svog evanđelja. 

    U Zapadnoj Crkvi, štovanje joj posebno biva iskazano i rašireno u XII. stoljeću. 

 
 

centered image

  © Vitraž sv. Marije Magdalene, unutar crkve sv. Severina u Parizu (Francuska)

 
 

    Sred srednjeg vijeka, biva smatrano kako je ona bila velika grešnica koja se potom obratila Gospodinu, te postala velikom pokornicom. 

    Često u motivima slikara biva prikazana kao ona koja pere Kristove noge suzama, te ih kosom otire… te je na neki način poistovjećena s biblijskom javnom grešnicom. 

    Mnoge legende bivaju o njenom životu i sudbini, pa samim tim grčka predaja progovara o tom kako se ona povlači u Efez s Blaženom Djevicom Marijom, provodeći tamo ostatak života. 

    Po francuskoj legendi, Marija Magdalena s Lazarom i njegovim sestrama (Martom i Marijom) je doplovila u Marseille, te tako sudjelovala u evangelizaciji i obraćenju Provanse. 

    Kao pustinjakinja, te kao pokajnica… trideset posljednjih godina živi u spilji Sainte-Baume, nedaleko Marseillea. Uistinu, ona… nadahnućem biva umjetnicima, kao i omiljena sred puka. 

    Zazivana osobito kod tjelesnih napasti… biva zaštitnicom žena, pokornica, obraćenika, pokajnika… vrtlara… te mnogih gradova, župa, crkvi i kapela kako diljem svijeta, tako i hrvatskih krajeva. 

 
MOLITVA

      Bože, sveta Marija Magdalena vidjela je Uskrsloga Spasitelja i prva javila učenicima radost Uskrsnuća. Daj i nama, po njezinu primjeru i zagovoru, svjedočiti da je Krist Živ te Ga jednom ugledati kao Kralja vječne Slave. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb