sv. Toma, apostol

sv. Toma, apostol

   Iz pripovijesti života

 

      Jedan od dvanaestorice apostola, Galilejac kojeg danas proslavljamo… na aramejskom njegovo ime znači Blizanac (Iv 20, 24). 

      Dok će na popisu apostola kod evanđeliste Mateja biti na sedmom mjestu, a kod evanđelista Marka i Luke na osmom mjestu… u Djelima apostolskim, pronalazimo ga na šestom mjestu. 

      Posebno bih, sred kratke biografije o sv. Tomi, apostolu… volio izdvojiti maleni ulomak iz Evanđelja po Ivanu (Iv 14, 5-6):

      Reče mu Toma: »Gospodine, ne znamo kamo odlaziš. Kako onda možemo put znati?« Odgovori mu Isus: »Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni.«

      Ovo su riječi svete Mudrosti i nadasve Istine i samo Istine koja je mogla progovoriti o stvarnosti Neba, kao i o odnosu Sina i Oca. Po ovim riječima koje Isus itekako i svima nama, čovječanstvu ovog vremena, želi uputiti… potrebito je dobro razmisliti: kamo stremimo, za čim čeznemo, kao i to: kamo smo se već sad uputili. Treba uvidjeti Istinu. Treba uočiti Sina. Treba znati prepoznati Sina, kako bi se došlo k Vječnosti – Ocu nebeskom. 

      Nadalje, što se tiče Predaje, čiji je svjedok sv. Grgur Nazijanski… po naviještenju Evanđelja, sv. Toma, apostol, gine mučeničkom smrću u Indiji, dok će neke legende govoriti o tome kako je upravo u jugozapadnoj Indiji sv. Toma propovijedao. 

      Čak i prva crkva, tamo, biva navodno izgrađena njegovim rukama, a poznati su i Tomini kršćani, dio vjernika u Indiji, kojih je oko 1600. godine bilo 75 000, a danas gotovo više od 750 000. U bogoslužju rabe siro-malabarski obred. 

      21. prosinca 72. godine, navodno biva proboden kopljem, u trenucima molitve na brežuljku u Mylaporeu. 

 
 
MOLITVA
 

      Svemogući Bože, daj nam radosno slaviti blagdan svetog Tome apostola. Njegova zaštita nek nas trajno podržava da po Vjeri imamo Život u Imenu Isusa Krista, koga je on priznao Gospodinom i koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb