Uz Isusa Krista

Uz Isusa Krista

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju
(Mt 9, 32-38)

 

    U ono vrijeme: Gle, doniješe Isusu njemaka opsjednuta. Pošto Isus izagna đavla, progovori njemak. Mnoštvo se čudom čudilo i govorilo: »Nikada se takvo što ne vidje u Izraelu!« A farizeji govorahu: »Po poglavici đavolskome izgoni đavle.«

    I obilazio je Isus sve gradove i sela učeći po njihovim sinagogama i propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć. 

    Vidjevši mnoštvo, sažali mu se nad njim jer bijahu izmučeni i ophrvani kao ovce bez pastira. Tada reče Svojim učenicima: »Žetve je mnogo, a radnikâ malo. Molite dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.«

 

    Predragi u Kristu,

    nad ovom svetom evanđeoskom Riječju (Mt 9, 32-38), volio bih da se zaustavimo, jer ovo: Nikada se takvo što ne vidje u Izraelu! dopire i do našeg vremena i do naše postojeće i živuće stvarnosti. 

    Bog i Čovjek, Isus Krist, jedinstvena je ličnost svih vremena! Po Njemu, s Njim i u Njemu, kao Početku i Svršetku, apsolutno sve egzistira. Upravo stoga, nameće se pitanje: Tko sam ja naspram Njega, kojem je sve moguće i koji sve čini u skladu s Voljom Očevom i odlukom čovječjom. 

    Zamislite te zlikovačke farizejske namisli, kad progovara: Po poglavici đavolskome izgoni đavle. Uistinu, ne bijahu svjesni svojih namisli, kao ni svojih riječi… a Isus je uvidio samo jedno izmučeno ophrvano stado bez pastira. Upravo ono, što se i danas događa. Nismo li mi danas prave ovce bez pastira? 

    Uvijek je postojala istinska i predana manjina pred Licem Neba, pa tako i danas… manjina, osvještena, te probuđena duha… manjina predvođena Duhom Mudrosti i Istine… manjina, progonjena i potlačena od većine… manjina koja uviđa Božju Svemoć i čovječju potpunu nemoć. 

    Gdje se ti pronalaziš? Koga uzimaš za voditelja vlastita života? Komu povjeravaš vlastitu bol i ranu, patnju i jad stvarnosti koju proživljavaš? Preljubljeni u Kristu, neka nam ovaj dan… ovaj divni utorak… bude pod samo jednim geslom i jednom misli: Isusom Kristom – Početkom i Svršetkom svega. 

    Liječniče duša i tijela… Milosrdni Isuse… budi uz nas. 

 
 
Izvor: 

  1. Sveta kongregacija za bogoštovlje (2009.); Red Čitanja, Svagdanja Čitanja, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb