Presveto Tijelo i Krv Kristova – Tijelovo

Presveto Tijelo i Krv Kristova – Tijelovo

    S osobitom radošću, slavimo svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelova.

    Na osobit način se spominjemo ustanovljenja Euharistije i to na Veliki četvrtak… pričesti, te sakramenta Tijela i Krvi Kristove.

    U XIII. stoljeću se pojavljuje ova svetkovina, dok će se na cijelo zapadno kršćanstvo proširiti u XIV. stoljeću. 

    Sveta Julijana iz samostana kod Liégea (Belgija), augustinska redovnica, imala je viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. 

 
 

centered image

  © Tijelo i Krv, Gospodina našeg Isusa Krista… bilo nam na spasenje

 
 

    Dok je puni mjesec protumačila kao Crkvu, mrlju je protumačila kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakrament. 

    Mjesni biskup, na njezinu molbu, za svoju će biskupiju uspostaviti blagdan… u početku prozvan blagdanom Euharistije. 

    Upravo sv. Julijana, kao i njeni suvremenici… promicat će ideju tog blagdana, želeći ga proširiti na cijelu Crkvu. Puni naziv blagdana jest Presveto Tijelo i Krv Kristova. 

    Ovom svetkovinom, želimo obnoviti Vjeru u osobu Isusa Krista, Bogočovjeka… Krista, koji je u određenom povijesnom času kao Jedinorođenac postao povijesnom osobom. 

 
 

centered image

  © Kreacija čovjekove mašte može uistinu biti na blagoslov… Iskoristimo dar nadahnuća i milost inspiracije, kako bismo istinski znali oplemeniti i obogatiti ovaj svijet

 
 

    Tajna Utjelovljenja ide dalje… budući da s konkretnim tijelom, čijim je žilama tekla ljudska krv, biva ispunjeno ono Pavlovo – u svemu jednak, osim u grijehu

    Sjećamo se dakle Božjeg uzimanja ljudskog tijela, te postajanja čovjekom. O, kako nam Bog biva dohvatljivim i bliskim. 

    Isus, Tajnu Utjelovljenja, utkao je na Posljednjoj večeri i to u znakove kruha i vina… znakove koji su snagom Njegove Riječi postali Tijelo i Krv… dakle sakrament Euharistije, dar pričesti, te hrana i piće. 

    Elementi, koji su osobito naglašeni u ovom sakramentu su kruh u obliku hostije, koji se pokazuje kod podizanja za vrijeme sv. Mise, te kalež s vinom, koji se isto tako pokazuje vjernicima kao znak i dar. 

    Tijelovo, naglašava Istinu da je Isus pravi Bog i pravi čovjek, te kao čovjek ima tijelo kao i mi. Dar je to Kristova predanog Tijela, te prolivene Krvi… dar neizrecive Ljubavi za svakog, osobno. 

 
 
MOLITVA

     Gospodine Isuse Kriste, u divnom Otajstvu, ostavio si nam spomen svoje Muke. Daj da tako slavimo svete Tajne Tvoga Tijela i Krvi, da vazda uživamo plod Tvog Otkupljenja. Koji živiš i kraljuješ s Bogom Ocem u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb