sv. Ćiril, monah i Metod, biskup

sv. Ćiril, monah i Metod, biskup

   Iz pripovijesti života

 

    Solunska braća i ujedno utemeljitelji slavenske pismenosti… danas bivaju proslavljeni svetim blagdanom Crkve. Sinovi visokog bizantskog vojnog zapovjednika, bivaju rođeni – Metodije oko 815. godine, a Ćiril (Konstantin) 826. ili 827. godine. 

     I dok Metodije biva pravno i vojnički obrazovan, saznajemo iz njegova života kako se 856. godine povlači u samostan Bitinije (Mala Azija), a Ćiril premda slabašna zdravlja, završio je filozofiju i teologiju u Carigradu, te redeći se za svećenika postaje knjižničarem crkve sv. Sofije u Carigradu, te profesorom filozofije… prozvan „Konstantin filozof ”.

    U misiju tursko-tatarskim Hazarima na Crno more bivaju poslani 860. godine od cara Mihajla III. Poslanje koje biva uspješno obavljeno, u svom vremenu također pamti i dolazak poslanika moravskog kneza Rastislava, kneza s molbom da car Mihajlo u Moravsku pošalje propovjednike s nakanom tumačenja vjere na slavenskom jeziku… s obzirom da učitelje iz Njemačke i Italije nitko ne razumije.

    Konstantin i Metodije, u prostranu Moravsku, a potom i u Panoniju, bivaju poslani 863. godine. Za nepismene Slavene, Konstantin sastavlja posebno pismo, kasnije zvano glagoljica. Književni je jezik uredio, te Sveto pismo Novog Zavjeta preveo. Služeći sv. Misu na slavenskom jeziku, bio je optužen papi od strane njemačkog svećenstva.

 
 

centered image

  © Znamenitost u Pragu: Katolička crkva svetog Ćirila i Metoda – jedna od najvećih vjerskih građevina u Češkoj

 
 

       Hadrijan II., papa… 868. godine prima braću na razgovor, odobrava im nauk, te ujedno i slavensko bogoslužje… redeći potom Metodija za svećenika. Boležljivi Konstantin, sred te bitne situacije, zamonašio se uzimajući ime Ćiril, te umro 14. veljače 869. godine u Rimu. U bazilici sv. Klementa, pronalazimo njegov grob. 

      U Moravsku i Srijem, Metodije se vratio, no potom ponovo biva optužen od ljubomornih Nijemaca papi. Kako bi ponovo opravdao svoje pravovjerje, Metodije odlazi u Rim, vraćajući se potom u Moravsku s titulom panonskog nadbiskupa. Prevodeći živote svetaca, dovršavajući prijevod Svetog pisma, sastavljajući važne liturgijske tekstove, te ujedno i zbirku crkvenih zakona… preminuo je 6. travnja 885. godine u Moravskoj, te mu nije sigurno gdje se grob pronalazi. 

      Suzaštitnicima Europe, zajedno sa sv. Benediktom bivaju proglašeni 1980. godine od strane pape Ivana Pavla II. 

 
 
MOLITVA

      Bože, Ti si po svetoj braći Ćirilu i Metodu, slavenske narode obasjao svjetlom Evanđelja. Daj da srcem prihvatimo Tvoj nauk, te budemo narod složan u pravoj Vjeri i ispovijedanju Tvog Imena. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb