sv. Lovro, đakon i mučenik

sv. Lovro, đakon i mučenik

   Iz pripovijesti života

 

     Oko 225. godine, u rimskom naselju Osca, rodio se naš svetac. Papa Siksto II., čiji je on bio učenik, zbog njegovih ga je mladenačkih vrlina, volio kao otac.

     Bez obzira na mladenačku dob, postao je rano uz sedam uglednih rimskih đakona protođakon. Za vjeru Kristovu, uz to veliko povjerenje, prorečeno mu je kako ga čeka teška borba. Doslovno mu je bilo rečeno: Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu. Po tim riječima, savjetovano mu je da svoje crkveno blago udijeli siromasima, što je on poslušao, te otišavši u ubožnicu siromaha sve podijelio. 

     Na upit o blagu Crkve, za vrijeme Valerijanova progonstva, prstom je ukazao i na bogalje, kao i na slijepce, te bolesnike, uz riječi: Evo blaga Crkve, vječnog blaga koje se ne umanjuje nego neprestano rodi! Po svršetku tih riječi… tog iskaza… odveden je na mučenje, bičevanje, te je naposljetku spaljen na roštilju. Nadasve snažne su bile njegove riječi: Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu! 

      Po pouzdanim izvorima, sv. Lovro, đakon na današnji dan (10. kolovoza) 258. godine, podnio je mučeništvo. Vjerojatno su vam poznate suze sv. Lovre, odnosno kiša meteora, zvana Perzeidi, koja se događa otprilike u vrijeme njegova spomendana. Sv. Lovro, jedan je od zaštitnika „vječnog grada”.

 
MOLITVA

      Bože, Ti si svetom Lovri dao žar svoje Ljubavi, te se proslavio vjernim služenjem i slavnim mučeništvom. Daj nam ljubiti što je on ljubio i u život provesti što je naučavao. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb