sv. Alojzije Gonzaga, redovnik

sv. Alojzije Gonzaga, redovnik

   Iz pripovijesti života

 

    Iz glasovite plemićke obitelji, 9. ožujka 1568. godine, u dvorcu obitelji, grada Castiglione delle Stiviere (Lombardija), rodio se prvorođeni sin – nasljednik Alojzije. 

    Još od malih nogu, težili su da ga opreme za karijeru dvoranina i vojnika. Čak je i sam sanjao o vojničkom pozivu. Zahvaljujući majci Marti, bio je učen važnosti molitve, te ljubavi prema Bogu i siromasima. 

     S mlađim bratom Rodolfom, od 1576. godine boravi u Firenci i to kao paž na dvoru Medicijevih, učeći latinski i francuski. Znao je plesati, te odlaziti u lov. Uz bolest bubrega, koju je mirno prihvatio, bivajući prikovan za krevet, mnogo moli i čita životopise svetaca. 

    Na dvoru vojvode od Mantove, boravio je od 1579. godine, te ostao zapažen lakoumnim dvorskim životom. Prvu svetu Pričest, i to od sv. Karla Boromejskog, prima 1580. godine, kad se vratio u obiteljski dom. 

 
 

centered image

  © sv. Alojzije Gonzaga prima Prvu svetu Pričest od sv. Karla Boromejskog, biskupa

 
 

      Doživljajima isusovačkih misionara u Indiji, divio se. Poučavao je vjeronauku dječake u Castiglioneu, te redovito pohađao crkve kapucina i barnabita u Casaleu Monferrato. Kao paž, od 1582. godine boravio je i na kraljevskom dvoru u Madridu, doživljavajući njegov sjaj i raskoš. 

      Naslova markiza, kao i vlasništva nad imanjem, sa sedamnaest godina se odrekao, te to prepustio mlađem bratu Rodolfu, dok će Alojzije 1585. godine stupiti u novicijat Družbe Isusove, u Rimu.

      I tako, nekoć sjaj kneževskih, te kraljevskih dvorova, zamijenio je poniznim, jednostavnim i redovničkim životom, živeći asketski.

      Uz duhovno vodstvo Roberta Bellarmina, od 1588. godine studira teologiju i filozofiju, i to na glasovitom rimskom kolegiju. Kako je u Rimu 1591. godine izbila epidemija kuge, isusovci su otvorili bolnicu za oboljele, te se naš Alojzije javio dobrovoljno kako bi mu se omogućilo dvorenje bolesnika. 

      Nažalost, zarazivši se, preminuo je na današnji dan 1591. godine, u Rimu, u dvadeset i trećoj godini svoga života. Papa Pavao V., 1605. godine, proglasio ga je blaženim, a papa Benedikt XIII. 1726. godine svetim.

 
 
MOLITVA

     Bože, darovatelju nebeskih dobara, Ti si u svetom Alojziju sjedinio i nevinost i pokoru. Daj da se ugledamo bar u njegovu pokoru, kad ga nismo slijedili u nevinosti. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb