Uz Svjetski dan bolesnika

Uz Svjetski dan bolesnika

 

   Povodom XXXII. Svjetskog dana bolesnika, kao i proslave naše Majke Božje, Gospe Lurdske… zaštitnice bolesnika, kojoj smo se ovih dana utjecali putem devetnice, donosimo Pismo sv. Ivana Pavla II., pape koje je uputio tada (13. svibnja 1992. godine) kardinalu Fiorenzu Angeliniju, predsjedniku Papinskog vijeća za pastoral za zdravstveno osoblje, te ujedno i za ustanovu Svjetskog dana bolesnika. Pismo prenosimo u cijelosti… 

    Poštovanom bratu kardinalu Fiorenzu Angeliniju, predsjedniku Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih radnika

    1. Pozdravljajući zahtjev koji ste uputili, kao predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika, a također i kao tumač očekivanja brojnih biskupskih konferencija, te nacionalnih i međunarodnih katoličkih organizacija, želim vas obavijestiti da sam odlučio ustanoviti „Svjetski dan bolesnika”, koji će se slaviti 11. veljače svake godine, na liturgijski spomen na Blaženu Djevicu Mariju Lurdsku. Zapravo, smatram prikladnijim nego ikad na cijelu crkvenu zajednicu, proširiti inicijativu koja je već pokrenuta u nekim zemljama i regijama i koja je donijela doista dragocjene pastoralne plodove. 

    2. Crkva, koja je po uzoru na Krista, kroz stoljeća uvijek osjećala dužnost služenja bolesnima i patnicima kao sastavni dio svoga poslanja (Dolentium Hominum, 1), svjesna je da »u ljubavi i velikodušnosti sa svakim ljudskim životom, osobito ako je slab i bolestan, Ona danas doživljava temeljni trenutak u svom poslanju« (Christifideles Laici, 38). Nadalje, ne prestaje naglašavati spasonosnu narav žrtve patnje, koja življena u zajedništvu s Kristom, pripada samoj biti Otkupljenja (v. Redemptoris Missio, 78). Godišnja proslava „Svjetskog dana bolesnika” stoga ima jasan cilj – osvijestiti Božji narod, a posljedično i brojne katoličke zdravstvene ustanove i samo civilno društvo o potrebi osiguravanja najbolje skrbi za bolesnike; pomoći bolesnima da valoriziraju, na ljudskoj, a prije svega na nadnaravnoj razini, patnju; na poseban način uključiti biskupije, kršćanske zajednice i redovničke obitelji u zdravstveni pastoral; poticati sve vrijedniju predanost volontiranja; podsjetiti na važnost duhovnog i moralnog odgoja zdravstvenih djelatnika i, konačno, bolje razumjeti važnost vjerske pomoći bolesnicima od strane dijecezanskih i redovnih svećenika, kao i onih koji žive i rade uz one koji trpe. 

    3. Kao što sam 11. veljače 1984. godine objavio Apostolsko pismo Salvifici Doloris o kršćanskom značenju ljudske patnje, a sljedeće godine ustanovio ovo Papinsko vijeće za pastoral zdravstvenih djelatnika, tako smatram značajnim osnivanje iste obljetnice za proslavu „Svjetskog dana bolesnika”. Naime, „zajedno s Marijom, Majkom Kristovom, koja je bila pod Križem, zaustavljamo se uz sve križeve današnjeg čovjeka” (Salvifici Doloris, 31). A Lurd, među kršćanima najdraže kršćansko svetište, mjesto je i simbol Nade i Milosti u znaku prihvaćanja i prinošenja spasonosne patnje. Stoga vas molim, da odgovornima za pastoral u zdravstvu, unutar biskupskih konferencija, kao i nacionalnih i međunarodnih organizacija, koje se bave širokim područjem zdravstvene skrbi, skrenete pozornost na ustanovu ovog „Svjetskog dana bolesnika”, kako bi se u skladu s mjesnim potrebama i prilikama, dostojno brinulo o njegovu slavlju uz doprinos cijelog Božjeg naroda: svećenika, redovnika i redovnica, te vjernika laika. U tu svrhu, bit će briga ovog Dikasterija za provedbu odgovarajućih promidžbenih i animacijskih inicijativa, kako bi „Svjetski dan bolesnika” bio snažan trenutak molitve, dijeljenja, prinošenja trpljenja za dobro Crkve i podsjetnik svima da u licu bolesnog brata prepoznaju sveto Lice Kristovo, koji je Mukom, Smrću i Uskrsnućem donio Spasenje čovječanstva. 

    4. Dok se nadam punoj suradnji svih za najbolji početak i razvoj ovog „Dana”, njegovu nadnaravnu učinkovitost povjeravam majčinskom posredovanju Marije „Salus Infirmorum” i zagovoru sv. Ivana od Boga i Kamila de Lellis, zaštitnicima zdravstvenih ustanova i zdravstvenih radnika. Neka ovi sveci žele sve više širiti plodove apostolata ljubavi, koji je suvremenom svijetu jako potreban. Ove želje podupire apostolski blagoslov, koji od srca udjeljujem vama, gospodine kardinale i onima koji vam pomažu u vašem brižnom radu u službi bolesnika. 

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vatican.va/