Očuvati budnost

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju 
(Mt 25, 1-13)

 

      U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima ovu prispodobu: “Kraljevstvo će nebesko biti kao kad deset djevica uzeše svoje svjetiljke i iziđoše u susret zaručniku. Pet ih bijaše ludih, a pet mudrih. Lude uzeše svjetiljke, ali ne uzeše sa sobom ulja. Mudre pak zajedno sa svjetiljkama uzeše u posudama ulja.”

      “Budući da je zaručnik okasnio, sve one zadrijemaše i pozaspaše. O ponoći nasta vika: `Evo zaručnika! Iziđite mu u susret!` Tada ustadoše sve one djevice i urediše svoje svjetiljke. Lude tada rekoše mudrima: `Dajte nam od svoga ulja, gase nam se svjetiljke!` Mudre im odgovore: `Nipošto! Ne bi doteklo nama i vama. Pođite radije k prodavačima i kupite!`”

       “Dok one odoše kupiti, dođe zaručnik: koje bijahu pripravne, uđoše s njim na svadbu i zatvore se vrata. Poslije dođu i ostale djevice pa stanu dozivati: `Gospodine! Gospodine! Otvori nam!` A on im odgovori: `Zaista kažem vam, ne poznam vas!` Bdijte dakle jer ne znate dana ni časa!”

 

     Predraga braćo i sestre, predragi u Kristu, 

     danas slavimo spomen, možemo slobodno reći zazidane, mudre djevice… Naša bl. Ozana Kotorska, o čijem smo životu, imali prilike čitati, slušati i ovog dana  bijaše itekako sa svjetiljkom punom posude ulja, pred ulazom na svadbu uz zaručnika svoje duše, svog srca.

      Mudra je to djevica koja osvjetljava stvarnost, istinu i svetost ove prispodobe o mudrim i ludim djevicama… koju su umjetnici kroz povijest na tako originalan, vjeran način znali prikazati. 

 
 

Očuvati budnost - 01

© Sveta djevica, bl. Ozana Kotorska… danas neka progovori našim srcima… Neka nas danas pouči kako ostati budnim.


 
 

     Zamislite, kad dođe zaručnik naših duša… hoćemo li mi biti pripravni?! Bl. Ozana, uči nas sred istine koja i nakon smrti progovara, a mislim ovdje na sarkofag u kojem leži njeno neraspadnuto tijelo… njeni sveti zemni ostaci… kako ostati budnim. Isposništvo, pokora… to su tako svete istine na koje svetost ukazuje… Ljubav prema siromasima… Milost prema raskajanim srcima… to su svete istine koje itekako treba zaživjeti i proživjeti. 

    Mudre djevice… kojima sada sam Zaručnik osvjetljava Život… djevice su koje na mudar način čuvaju, te budno bivaju uz ono što im je dano… dok lude i ne mare, te ostaju bez onog što nisu cijenili… a najvrjednije je. 

     Bdijte… – progovara naš Učitelj i Spasitelj. Bdijte nad svojim mislima, riječima i djelima… Strašno je čuti: ne poznam vas, ali istinski ostanimo u Gospodinu ukorijenjeni.

     Budimo Njegovi… Budimo mudri…