Blaženstvo uzdarja

Blaženstvo uzdarja

Čitanje svetog Evanđelja po Luki
(Lk 14, 12-14)

 

    U ono vrijeme: Reče Isus prvaku farizejskom koji Ga pozva: »Kada priređuješ objed ili večeru, ne pozivaj svojih prijatelja, ni braće, ni rodbine, ni bogatih susjeda, da ne bi možda i oni tebe pozvali i tako ti uzvratili. Nego kad priređuješ gozbu, pozovi siromahe, sakate, hrome, slijepe. Blago tebi, jer oni ti nemaju čime uzvratiti. Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih.«

 

    Riječ Gospodnja. 

 
 

    O, Bože… samo Ti se i iskreno i ponizno srce može tako istinski zahvaliti na ovoj novoj lekciji i još više, školi poduke i prave riječi koja potiče na promišljanje, te buđenje svijesti o tom koga istinski i primiti i prihvatiti danas. 

    Ovo je predragi, ni više ni manje no blaženstvo uzdarja… Nije Isus ni suludo rekao, niti je kontrirao samom sebi… već upravo što je naučavao, zastupao i poticao… to je pred samim prvakom farizejskim i izrekao. 

    Koga da danas pozovem na objed Ljubavi, Nade i Mira? Komu da danas pružim svoju ruku pomirenja? Pred kim da priklonim vlastito srce? Koga da danas uzljubim? 

     O, kako je prekrasno čuti od samog Gospodina i Spasitelja: Uzvratit će ti se doista o uskrsnuću pravednih… To samo Ljubav… sam Mir, može pružiti. 

 
 
Izvor:

  1. Sveta kongregacija za bogoštovlje (2009.); Red Čitanja, Svagdanja Čitanja, Kršćanska Sadašnjost, Zagreb