Uzvišenje svetog Križa

Uzvišenje svetog Križa

    Iz pripovijesti o blagdanu

 

    Blagdan – Uzvišenje svetog Križa, potječe iz Jeruzalema.

    Naime, car Konstantin je dao izgraditi baziliku Uskrsnuća nad grobom Isusovim, koja je bila posvećena 13. rujna 335. godine. 

    Po predaji, upravo carica Jelena je pronašla dio izvornog Kristova Križa, 326. godine, te ga ujedno i povjerila na čuvanje u toj bazilici. 

    Upravo dan nakon godišnjice posvete te bazilike, 14. rujna, kršćani Jeruzalema su izlagali tu svetu relikviju, te joj se klanjali. 

    Već 614. godine, perzijska vojska je otela tu relikviju, dok će ju car Heraklije uspjeti vratiti, te ju ujedno i 3. svibnja 628. godine, svečano donijeti u Jeruzalem. 

    Iz Jeruzalema, vremenom se blagdan proširio na kršćanski Zapad. 

    Upravo Kristov Križ, simbol je Spasenja… premda je do Raspeća Gospodina našeg Isusa Krista bivao smrtnom kaznom za političke buntovnike, kao i za najteže zločince. 

    Od Raspeća Isusa Krista, biva znakom pobjede nad grijehom i smrću, kao i znakom Uzvišenja Krista, te Nade Njegovih sljedbenika. 

    Prihvaćamo li s Vjerom i Nadom tu tzv. zagonetku Križa, slobodno se možemo nadati duhovnom preporodu, kao i uzvišenju u trajnu sreću s Bogom. 

    Dok smo se kao narod, vjekovima borili za „krst časni”, borili smo se i za Križ – simbol našeg Spasenja, kao i kršćanstva uopće. 

    Nemojmo zaboraviti da i naša povijest, još od početaka, stoji u znaku svetog Križa, koji je bio i ostao najvećom časti, kao i slavom te povijesti.  

 
MOLITVA

      Bože, po Tvojoj Volji naš je Spasitelj podnio smrt na Križu da otkupi sve ljude. Daj da u ludosti Križa upoznamo Tvoju Mudrost i Moć te u Nebu postignemo vječno Otkupljenje. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb