SVI SVETI

SVI SVETI

   O svetkovini

 

      Tebe Boga, istinskom hvalom proslavlja sav zbor svetaca sa anđelima. O, kako se danas u ljepoti ovog dana želimo dati u sveti hod i dioništvo sa svim našim dragim, znanim i neznanim svecima. 

      Koliko samo kanoniziranih svetaca, a gdje li su tek oni koji nisu kanonizirani?! 

     Spomenimo se mučenika, na koje se spomen počeo slaviti već od IV. stoljeća na Istoku. U nedjelju nakon Duhova, imamo prve tragove slavlja Svih svetih i to u Antiohiji. Potom, sv. Ivan Zlatousti, u svojoj homiliji 407. godine spominje spomen Svih svetih.

       Od pape Bonifacija IV. imamo u Zapadnoj Crkvi korijene tog spomena putem posvećenja rimskog Pantheona u čast Blažene Djevice Marije i svih mučenika – 13. svibnja 608. ili 609. godine. I tako, papa Grgur III., ovaj blagdan premješta na 1. studenog i to zahtjevom irskih redovnika.

      Ovaj dan podudarao se i s datumom godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra s relikvijama „svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika i svih savršenih pravednika koji počivaju u Miru, po čitavom svijetu”. 

      Veliko je to mnoštvo svetih i po viđenju apostola Ivana, koji o tom svjedoči u svojoj Knjizi Otkrivenja. To mnoštvo stoji „pred Licem Jaganjca”. No, sjetimo se i svih blaženstava, kojima Gospodin na Gori obećava dioništvo u Vječnosti: siromasima u duhu, krotkima, milosrdnima, čistima srcem, progonjenima zbog pravednosti… 

        Svi sveti, molite za nas. 

 
MOLITVA

     Svemogući vječni Bože, danas zajedno slavimo zasluge svih svetih. Molimo Te: što je više zagovornika, udijeli nam i veće obilje svog Milosrđa. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb