Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa

Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa

 

    Blagdan Svete Obitelji slavimo obično u nedjelju u osmini Božića, no ukoliko Božić pada u nedjelju, blagdan se slavi 30. prosinca

    Djevojka iz Nazareta, Marija, biva zaručena s tesarom Josipom. Iako siromašni… Josip je volio Mariju, znajući kako je dobra i poštena. No, sa saznanjem da je trudna… kako ju ne bi osramotio, planira ju potajice ostaviti. 

    Tu biva na djelu anđeo, koji se javlja Josipu govoreći mu kako će Marija roditi Sina Božjeg, koji je začet po Duhu Svetom. Poslušavši anđela, Josip uzima Mariju za ženu. 

    Posred Marijine visoke trudnoće, morali su iz Nazareta otići na popis stanovništva u Davidov grad, Betlehem, budući da je Josip bio potomak kralja Davida… grad koji je bio udaljen gotovo sto trideset i sedam kilometara. Putovali su na magarcu i pješice. 

    Kad je došlo vrijeme da Marija rodi, u Betlehemu, te kad nisu našli mjesta ni u svratištu, otišli su do obližnjih pašnjaka, te Marija u staji rađa Dijete, polažući Ga potom u jasle na slamu. 

    Dok je bivalo vrijeme oko ponoći, Nebo se obasjalo, anđeli su pjevali, pastiri su dolazili i donosili darove. No, veselje nije dugo trajalo, budući da je anđeo kazao Josipu da s Marijom i Dječakom bježi u Egipat.

    Naime, kralj Herod se silno uplašio za svoje prijestolje, osobito kad je čuo da se rodio čudesan Dječak koji će spasiti narod. Naredio je da se poubijaju sva muška djeca rođena u Betlehemu, no Sveta Obitelj već biva u bijegu. Po smrti Heroda, Sveta Obitelj se vratila u Nazaret, te nam Pismo svjedoči: Isus je napredovao u Mudrosti, dobi i Milosti kod Boga i kod ljudi. 

    Ovaj blagdan, mogli bismo reći, kako je on „produženi Božić”, budući da je Božić sam po sebi „blagdan obitelji”. Ovaj blagdan Isusa, Marije i Josipa… svjedoči najosnovniju činjenicu našeg ljudskog postojanja, te opstanka – obitelj. 

    Drugi vatikanski sabor, cijeli ljudski rod, naziva upravo ljudskom obitelji, dok obitelj naziva „kućnom Crkvom”. Činjenica je da Crkva samu sebe smatra „velikom obitelji vjernika”. Intimno zajedništvo ljudskih osoba, povezane krvnim, pa i rodbinskim vezama… kao prototip i temelj ljudske zajednice jest upravo obitelj. 

    Božja Obitelj čini savršeni sklad i sreću. Naime, ovu Obitelj nazivamo Svetom Obitelji, jer je dopustila da u Njen prostor uđe Bog – Ljubav iznad svega. Upravo nas Crkva potiče da tu najsvetiju Obitelj, uzmemo za uzor, jer ona jest ideal kršćanske obitelji. Možemo reći da je Njena želja da čitavo ljudsko društvo jest jedna velika i sveta Božja obitelj… kako bismo se osjećali kao braća i sestre, te kako bi, osobito u obiteljima vladala prava ljubav. 

 
MOLITVA

    Bože, Ti nam u Svetoj Obitelji daješ divan uzor obiteljskih kreposti i uzajamne ljubavi. Daj da je nasljedujemo, te postignemo vječnu Radost u Tvom Domu. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. 

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. SVETI ZBOR ZA BOGOŠTOVLJE, Časoslov Rimskog Obreda, Sveta Obitelj Isusa, Marije i Josipa (2017.), str. 305.