sv. Terezija Benedikta od Križa, djevica i mučenica

sv. Terezija Benedikta od Križa, djevica i mučenica

   Iz pripovijesti života

 

       Rođena kao Edith Stein 12. listopada 1891. godine u Wrocławu (tada Breslau), naša svetica dana (sv. Terezija Benedikta od Križa) bila je gotovo najmlađe, jedanaesto dijete u svojoj obitelji.  

      U Göttingenu studira na sveučilištu. Tu će 1916. godine doktorirati kao učenica i asistentica glasovitog filozofa Edmunda Husslera.

     Obratila se 1922. godine, zahvaljujući životu i djelu sv. Terezije Avilske, na katoličku vjeru, te je djelovala kao profesorica u Speyeru, djevojačkoj dominikanskoj školi, kao i na Institutu za znanstvenu pedagogiju u Münsteru.

      Postajući u Kölnu 1934. godine karmelićanskom redovnicom, uzima ime Terezija Benedikta od Križa.

    U nizozemskom gradu Echtu, u karmelićanski samostan se 1938. godine sklonila pred nacistima, no sa sestrom Rosom, uhitili su ju nacistički zlotvori 2. kolovoza 1942. godine, te ju deportirali u Auschwitz i umorili u plinskoj komori na današnji dan 1942. godine. 

      U baštinu, sv. Terezija Benedikta od Križa nam ostavlja mnoga napisana filozofska i duhovna djela.

      Papa Ivan Pavao II., blaženom će ju proglasiti 1987. godine, a svetom 1998. godine.

 
 
MOLITVA

      Gospodine, Ti nas svake godine veseliš spomendanom blažene Terezije Benedikte od Križa. Ona nam je primjer čistoće i hrabrosti. Nek’ nam pomogne i svojim zaslugama. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb