sv. Stjepan, prvomučenik

sv. Stjepan, prvomučenik

   Iz pripovijesti života

 

     Đakon Stjepan, prvomučenik je Vječnosti koja dopire u našu sadašnjost. Ovog dana slavimo „Krunu”, jednog od prvog od sedmorice izabranih apostolskih pomoćnika… o čemu nam svjedoče Lukina Djela apostolska (šesto i sedmo poglavlje). 

     Gotovo najsmioniji, bio je odabran u žaru mladenačkog duha. Mnoga divna djela su se dogodila posredstvom ovog sveca, a i danas Crkva čita divne riječi u Službi čitanja sv. Fulgencija Ruspijskoga. Što je zazivao? Komu se obraćao onda kad su ga kamenovali… ?

 Znajmo, od ljubomore su se rasrdili na Stjepana, jer kao da je med kapao iz njegovih usta onda kad je progovarao. Uhvatili su ga, te doveli pred vijeće govoreći kako je hulio protiv Mojsija i Boga. Koje li laži! 

      Koliko li su morali biti srditi, ljutiti i gnjevni na Stjepana da su ga išli kamenovati. Upravo molitva Stjepana je urodila plodom, jer mi ćemo slaviti 25. siječnja Obraćenje sv. Pavla, apostola… apostola koji se našao na samom mučeništvu Stjepana… apostola do čijih su nogu halje mučenika odložili.

      Oko godine 35. u Jeruzalemu, Stjepan je pogubljen. Njegove kosti pronalazimo uz ostatke mučenika sv. Lovre.  

 
MOLITVA

    Daj nam, Gospodine, nasljedovati što danas slavimo: da umijemo i neprijatelje ljubiti, jer svetkujemo rođendan Prvomučenika Stjepana, koji je i za svoje progonitelje molio. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb