sv. Šimun i Juda Tadej, apostoli

sv. Šimun i Juda Tadej, apostoli

   Iz pripovijesti života

 

     Mi imamo malo… nažalost, malo podataka o današnjim tako važnim i bitnim svecima. I dok progovorimo prvo malo o Šimunu, progovorit ćemo i o Judi Tadeju, svecu kojem se svakodnevno utječemo u svojim molitvama.

      Sva četiri evanđelista spominju sv. Šimuna… i dok ga Kanaancem nazivaju evanđelisti Matej i Marko, evanđelist Luka ga naziva Revniteljem. Po legendi, naš Šimun je širio kršćanstvo u Armeniji, Perziji i Egiptu. Okrutnom mučeničkom smrću završava svoj apostolat, kao i vijek ovozemnog života. Bio je prepiljen i s toga s pilom biva njegov lik urešen na mnogim umjetničkim prikazima.  

     Uz njega imamo Judu Jakovljeva ili još poznatijeg istoimenog apostola – Judu Tadeja. Juda je bio brat Jakova Mlađeg. Judina poslanica remek je djelo koje mu se pripisuje, a nalazimo ju u Svetom Pismu pred Knjigom Otkrivenja. U njoj Juda izlaže o krivim učiteljima i kazni koja im prijeti, potom o hulama krivih učitelja, kao i o poticajima vjernima Kristu, Gospodinu. 

 
MOLITVA

     Bože, Ti si nas po blaženim apostolima priveo spoznanju svog Imena. Zagovorom svetog Šimuna i Jude Tadeja, nek’ Crkva Tvoja neprestano raste pristupom novih vjernika. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb