sv. Nikola Tavelić, prezbiter i mučenik

sv. Nikola Tavelić, prezbiter i mučenik

   Iz pripovijesti života

 

     Naš franjevac, misionar, mučenik… biva ujedno i prvi hrvatski svetac – Nikola Tavelić. Oko 1340. godine se rodio u Šibeniku, no njegovim rodnim mjestom se također spominje i Velim kod Stankovaca. 

      Studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu, dok je potjecao iz plemićke obitelji. U Bribiru postaje franjevcem, dok za svećenika biva zaređen oko 1365. godine. Na poticaj pape Grgura XI., i uz poziv fra Bartula Alverenskog, odlazi uz još šezdesetak redovnika u misije u Bosnu. 

     Gotovo dvanaest godina, prolazio je Bosnom, propovijedajući i svjedočeći Evanđelje. I papa biva izvješten kako je oko pedeset tisuća bosanskih krivovjeraca, bogumila, bilo obraćeno.  

      Na brdu Sionu se nastanio u samostanu, po odlasku u Svetu Zemlju. Tu je učio arapski jezik, te se pripremao za misionarski rad. Držeći propovijedi u Jeruzalemu, nastojao je preobratiti muslimane na kršćanstvo. 

 
 

centered image

  © Pomoćni oltar, posvećen sv. Nikoli Taveliću, prezbiteru i mučeniku (katedrala sv. Jakova, Šibenik)

 
 

      Kad je došao pred jeruzalemskog kadiju, uz Deodata iz Rodeza, Petra iz Narbonnea (Francuska), te Stjepana iz Cunea (Italija), svjedočio je vjeru u Krista Gospodina. 

     Bivajući tako osuđeni na smrtnu kaznu, sva su četvorica podnijela mučeničku smrt na današnji dan 1391. godine. Tri su dana bili zlostavljani, te u konačnici sasječeni i spaljeni.

     Po izvršenju smrtne presude, izvještaj u Europu su poslali franjevac Martin iz Šibenika, te Gerard Chalvet, sionski gvardijan. 

     Dok će ga blaženim proglasiti papa Leon XIII. 1889. godine, svetim s njegovim drugovima u mučeništvu će ga proglasiti u Vatikanu pred gotovo dvadeset tisuća Hrvata iz zemlje i svijeta, papa Pavao VI., 21. lipnja 1970. godine. 

 
MOLITVA

     Bože, Ti si svetog Nikolu Tavelića proslavio revnošću za širenje Vjere i palmom mučeništva. Daj da po njegovu zagovoru nadvladamo sve protivštine života i Kristovom strpljivošću stignemo k Tebi, jedinom pravom Životu. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb