sv. Mihael, Gabriel i Rafael, arkanđeli

sv. Mihael, Gabriel i Rafael, arkanđeli

     „Zaista, zaista vam kažem: Gledat ćete Nebo otvoreno
i anđele Božje gdje uzlaze i silaze nad Sina Čovječjega.”

 

   Danas se s osobitom čašću i zadovoljstvom; u molitvama, prošnjama i vapajima; na raznim mjestima… bilo u svojim obiteljima ili izvan kuće, te s Crkvom spominjemo najznačajnijih, najposebnijih i najaktivnijih arkanđela Dvora nebeskih. 

    To su vrhovni anđeli koji uz pohvale Svevišnjem Svet, svet, svet kako molimo svakodnevno u euharistijskoj molitvi, bivaju prisutni u Hramu Gospodnjem i na Nebu i na Zemlji… čuvajući, bdijući i pazeći na Otajstva koja su im povjerena. 

    Od samog djetinjstva i molitve Anđele čuvaru zahvaljujemo im na mnogim dobročinstvima i tolikim zaustavljanjima raznih nepogoda, nesreća i zlih aktivnosti našeg Neprijatelja.

        Spomenimo se vojskovođe Mihaela, pobjednika nad Sotonom, o kojem se u mnogim crkvama čita na današnji dan, posebno dio rata sa Zmajem iz knjige Otkrivenja. Neka nam „Tko je kao Bog?”, bude upit po kojem ćemo svakodnevno hrabro i snažno nadvladavati sve neprijateljske zapreke, zamke i zablude. 

      Spominjemo se i Gabriela, navjestitelja Radosne Vijesti, glasnika Gospodinova rođenja, kao i rođenja Ivana Krstitelja. Svakodnevno moleći krunicu spominjemo se njegovih riječi: „Zdravo Marijo, Milosti puna…” I danas uz našeg svetog arkanđela Gabriela, pozdravimo našu Majku Mariju. 

        Spominjemo se i dobrote sv. Rafaela, liječnika i pomoćnika u nevoljama života. Kao što je bio pratilac Tobije, neka i nas prati na putu duhovnog ozdravljenja i iscjeljenja od mnogih opačina… bilo predaka, bilo raznih neprijatelja. Njegov zagovor i zaštita, od silne važnosti, bili nad mnogim bolesnicima. 

 
MOLITVA

     Bože, Ti savršeno raspoređuješ službe anđela i ljudi. Tebi anđeli u Nebu uvijek stoje na službu: daj da nas čuvaju u našem životu na Zemlji. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb