sv. Matija, apostol

sv. Matija, apostol

   Iz pripovijesti života

 

     U I. stoljeću, u Judeji, rodio se naš sv. Matija, apostol… Isusov učenik, po riječima sv. Luke u Djelima apostolskim, učenik kojeg su jedanaestorica apostola izabrali po samoubojstvu Jude Iškariotskog, na njegovo mjesto. 

    Točno stoji zapisano u izbor Matije kako se trebao ispuniti udio u službi apostola. Onda baciše kocke i od dvojice… Josipa koji se zvao Barsaba, te se prozvao Just i Matije, kocka pade na Matiju: tako bi pribrojen jedanaestorici apostola. 

     Često, sv. Matija, biva spomenut u starokršćanskoj literaturi, kao i u apokrifnim spisima. Po legendi, sv. Matija je djelovao u Palestini, Kapadociji, Egiptu i Etiopiji. Kao mučenik umire, a po mučeništvu po jednima biva pribijen na križ, a po drugima kamenovan te odrubljene glave. 

    Mučeničku smrt je najvjerojatnije podnio oko 80. godine. Po jednima je to bilo u Colchisu, a po drugima u Jeruzalemu. U bazilici sv. Marije Velike, u Rimu… čuvaju mu se relikvije, kao i u opatiji sv. Matije u Trieru. 

 
 
MOLITVA

    Bože, Ti si svetog Matiju pridružio apostolskom zboru. Po njegovu zagovoru daj da i nama padne u dio Tvoja Ljubav, te nas pribroji Tvojim odabranicima. Po Gospodinu.
 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (1997.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb