sv. Matej, apostol i evanđelist

sv. Matej, apostol i evanđelist

   Iz pripovijesti života

 

      Oko 5. godine, u Kafarnaumu, rodio se današnji zaštitnik, ujedno i svetac dana, apostol i evanđelist – sv. Matej. 

      Po Evanđeljima, bio je sin Alfejev, zvan čak i Levi, Galilejac… carinik iz Kafarnauma, koji je u svoju kuću primio i ugostio Isusa, pridružujući se po susretu Njegovim apostolima. 

      Oko 70. godine, biva sastavljeno na aramejskom jeziku, njegovo Evanđelje… Evanđelje po Mateju, dok će potom biti i na grčkom jeziku sa zadnjom redakcijom 80. 90. godine.

 
 

centered image

  © Sred blagodati novozavjetnih spisa Svetog Pisma, otkrivamo Evanđelje po sv. Mateju… Evanđelje koje biva protkano od samog Kraljevskog rodoslovlja Gospodina našeg Isusa Krista, pa sve do Ukazanja u Galileji, po Uskrsnuću… te Riječi upućenoj apostolima glede sveopćeg poslanja.

 
 

       Kršćanstvo je, po legendi, nakon Judeje… propovijedao u Arabiji i Etiopiji. I tu podnosi mučeničku smrt. Njegove relikvije, od 954. godine, pronalazimo u Salernu (Campania). 

      Dijete ili anđeo… njegov je simbol. Svoje Evanđelje, za Židove, pisao je u Palestini. Tim Židovima, dobro upućenima u stvarnost Starog Zavjeta, htio je ukazati kako je Isus Bogom obećani Mesija… kako se u Isusu obistinjuju sva starozavjetna proročanstva, te obećanja. 

 
 

centered image

  © Ljepota umjetnosti uvijek osvježava i obogaćuje trenutak našeg promatranja i vida stvarnosti u Bogu satkanoj… svete stvarnosti…

 
 

       Već Rodoslovljem, na samom početku Evanđelja, dokazuje se podrijetlo Isusa… tako je Isus, Davidov potomak po tijelu. 

       Sv. Matej, prikazuje vrhunac Isusova života… i to sred posljednje stranice svog Evanđelja na kojoj ukazuje na Moć Isusa u Crkvi, Isusa koji je umro i uskrsnuo. 

       Neka nas istinski prati zagovor sv. Mateja. 

 
MOLITVA

     Bože, u neizrecivom Naumu svoga Milosrđa izabrao si carinika Mateja za apostola svome Sinu. Daj da i mi njegovim primjerom i zagovorom odgovorimo svome kršćanskom pozivu i odlučno idemo za Tobom. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb