sv. Andrija, apostol

sv. Andrija, apostol

   Iz pripovijesti života

 

       Danas se Crkva raduje s proslavom ribara iz Betsaide u Galileji. Sv. Andrija, apostol, biva prvim od apostola, uz apostola Petra, prozvan od Isusa. Upravo zbog toga mu slijedi naziv „Andrija Prvoprozvani”.  

         Odmah iza Šimuna Petra, možemo ga pronaći u apostolskom zboru evanđelista, Mateja i Luke, dok će po evanđelisti Ivanu biti učenik Ivana Krstitelja, koji će Petru priopćiti kako su pronašli Mesiju.

         Pronaći ćemo ga u još nekoliko zgoda, kao što je umnažanje kruha, potom i u onim trenucima kad su neki stranci htjeli vidjeti Isusa u Jeruzalemu.  

 
 

centered image

  © Neka nas mučeništvo sv. Andrije, apostola istinski potakne na sveto svjedočanstvo Vjere, Nade i Ljubavi

 
 

        Pripisuje se tradiciji Katoličke Crkve kako je sv. Andrija, apostol, propovijedao i oko Crnog mora, također u Maloj Aziji, Traciji, te Egiptu.

      Sv. Euzebije progovara kako je Andrija propovijedao među Skitima (danas južna Rusija). 38. godine je osnovao crkvu u Bizantu, dok će biti raspet u Patrasu 60. godine i to na križu u obliku slova „X”.

         Kasnije će takav križ biti po njemu prozvan Andrijin križ.

 
MOLITVA

    Gospodine, sveti apostol Andrija bio je u Tvojoj Crkvi propovjednik i pastir. Smjerno Te molimo da nas ne prestane kod Tebe zagovarati. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb