Rođenje Gospodinovo – BOŽIĆ

Rođenje Gospodinovo – BOŽIĆ

    Svetkovina Rođenja Gospodinova (Božić – umanjenica od Bog, tj. mali Bog), slavi se još od IV. stoljeća. 

    U sadržaju ove svetkovine, osobito je istaknuta poruka Mira, kao i važnost neznatnih i nemoćnih, te vjera… kako je Bog u nejakom djetetu siromaha, snažniji gotovo od svih sila. 

    Božić biva neiscrpnim umjetničkim nadahnućem, tijekom stoljeća, osobito kao vjerski i kulturni značaj u gotovo svim kršćanskim narodima. 

    Čak i u hrvatskom folkloru, uz ovu svetkovinu se vezuje skup običaja koji započinju u studenom, Došašćem, te završavaju na Sveta tri kralja. 

    Zanimljivo je kako su simboli Božića: sijanje, uzgoj božićnog žita, paljenje nove vatre, stavljanje žita, te svijeća na blagdanski stol, pripremanje obrednih peciva, kao i drugih jela, te pjevani ophod čestitara selom; postavljanje jaslica, te božićnog drvca, kao i običaj darivanja. 

    Upravo, ova sveta simbolika Božića, teži i sreći i blagostanju u narednoj godini. 

    Pastiri… pronalaze čitavu Svetu Obitelj. Isus biva središtem, no ne smijemo zaboraviti i Josipa i Mariju. Što su im rekli anđeli, pastiri vide u staji i tu se potvrđuje njihova vjera, budući da vide mladu majku sa slabašnim djetetom. 

    Iako nema tzv. blistanja slave, ipak u tom Djetetu promatraju obećanog Mesiju, kao i Spasitelja svijeta, te samim tim oni postaju nositelji Radosne Vijesti, apostoli… posve obični, neugledni, pa i beznačajni ljudi… bivaju prvim evanđeoskim vjesnicima. 

    Njihovo Evanđelje, ta anđeoska poruka… širi se kao svjetlo, no bez propovjedaonice, te visoke naobrazbe. Marija, kao najbliža Srcu Boga, najviše ulazi u misli Djeteta… Odaberimo stoga i mi, pred Djetetom u jaslama, svjetlo ili tminu… osobito kako bismo poput pastira, mogli po viđenju ove Obitelji, te vjeri… vršiti svoje dužnosti, te slaviti Gospodina. 

    Uz ovo sveto promišljanje, kao i svu slavu Neba… od srca vam bio blagoslovljen, te radostan Božić. 

 
MOLITVA

    Svemogući Bože, Ti nas obasjavaš novim svjetlom svoje utjelovljene Riječi. To nam svjetlo po Vjeri sja u srcu: molimo Te da odsijeva i u našem življenju. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb