Nevina dječica, mučenici

Nevina dječica, mučenici

      Slavimo blagdan dječice koja su tragično, vlastitom žrtvom opečatila Kristov dolazak na Zemlju. Naime, židovski kralj, tiranin Herod Veliki, iz straha kako bi mogao izgubiti kraljevsku čast, vladavinu… naredio je pokolj sve djece do druge godine života, nadajući se kako će samim tim biti ubijen i Isus. 

       Evanđelist, sv. Matej u svom evanđelju (Mt 2, 16-18) piše upravo o tom, sjećajući se riječi proroka sv. Jeremije: 

U Rami se glas čuje
kuknjava i plač gorak:
Rahela oplakuje sinove svoje
i neće da se utješi
jer više ih nema. 

     Predragi, Crkva, prihvaćajući žrtvu ove Nevine dječice, progovara o krštenju krvlju, nevinih duša i samim tim ih štujemo kao prvomučenike. Nevina dječica – blagdan je, još od najstarijih vremena, uz zapise sred najstarijih liturgijskih kalendara, vezan uz Božić. 

       Comites Christi – bio je srednjovjekovni naslov za tu malenu dječicu. I na Istoku i na Zapadu, ovaj blagdan biva prisutan, već od prve polovice V. stoljeća. Tu je itekako, uz njihovu patnju i bol, usko povezana patnja i bol njihovih majki i očeva, roditelja… koji su se uz tako okrutan način rastajali od vlastite djece.  

       Ovaj blagdan nas dovodi do važnog upita: Kako se mi kao bližnji odnosimo prema stvaranju života današnjih roditelja… kao i prema samom daru rađanja kojeg Bog povjerava roditeljima našeg vremena? 

        Smatrajmo ovaj dan važnim događajem pred novim stvarnostima zločina Heroda ovog vremena! … važnim događajem pred pokoljima nevinih pred kojima nedovoljno djelujemo da istinski se zauzmemo za zaustavljanje takvih zločina danas!

 

Smilovao nam se Bog i blagoslovio nas,
obasjao nas Licem Svojim,
da bi sva Zemlja upoznala Putove Tvoje,
svi puci Tvoje Spasenje!
(Ps 67, 2-3)

 
MOLITVA

    Gospodine, Bože naš, na današnji su dan Nevina dječica za Te svjedočila ne riječima, nego krvlju. Daj da i mi Vjeru koju ustima priznajemo životom potvrđujemo! Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. SVETI ZBOR ZA BOGOŠTOVLJE, Časoslov Rimskog Obreda, Nevina dječica (2017.), str. 887.