Katedra sv. Petra, apostola

Katedra sv. Petra, apostola

 

    Govoreći o Katedri sv. Petra (Cathedra sancti Petri), apostola… mi mislimo na relikviju, odnosno papinsko prijestolje u crkvi sv. Petra, apostola u Rimu… mogli bismo reći u prenesenom smislu, da mislimo na Stolicu sv. Petra ili Svetu Stolicu. 

    U diplomatskom izrazu, već od srednjeg vijeka, ovaj izraz se odnosio na samog papu i državu Vatikan (Santa sede). 

    Već od IV. stoljeća, blagdan Katedre sv. Petra se slavio na današnji dan i to kao znak jedinstva Crkve, sazidane na Kristovom namjesniku.

    Dan je, kad se prisjećamo evanđeoskog teksta sv. Mateja, posebno dragog srcu svakog katolika… po kojem doznajemo kako je upravo Petar temelj naše Crkve. Isus je Petru rekao: „Ti si Petar-Stijena i na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati. Tebi ću dati ključeve Kraljevstva nebeskoga, pa što god svežeš na Zemlji, bit će svezano na Nebesima; a što god odriješiš na Zemlji, bit će odriješeno na Nebesima” (Mt 16, 18-19).

    Riječi „stijena” i „ključevi” se jasno odnose na Petrovu osobu, te govore o snazi njegove vjere, kao i vlasti koja mu je povjerena.

    Petrova katedra… još od ranih kršćanskih vremena se štovala, osobito kao simbol papinske učiteljske vlasti. Pape su ju nekad koristili kao prijestolje, te se samim tim smatra kako ju je koristio i sam sv. Petar, apostol. No, 875. godine ju je papama darovao car Karlo Ćelavi. 

    Do danas je očuvana, te se sastoji od tri dijela… Najstariji potječe iz apostolskih vremena; drugi, od bjelokosti iz V. ili VI. stoljeća, te najnoviji iz razdoblja IX. do XI. stoljeća. Od 1647. do 1653. godine, pozlaćenu brončanu oplatu je izradio slavni kipar, te arhitekt Gian Lorenzo Bernini. 

    Ovaj blagdan nas katedrom sv. Petra, apostola kao svojevrsnim trajnim simbolom, podsjeća na činjenicu da je Krist Gospodin imenovao svog namjesnika na Zemlji, namijenio mu ulogu učitelja i pastira, te se njegova služba i misija proteže kao neprekinuti, te neraskidivi lanac, sve do modernih vremena. 

    Uistinu, „vrata paklena” njegovu Crkvu neće i ne mogu nadvladati. 

 
MOLITVA

    Svemogući Bože, Ti si nas čvrsto utemeljio na stijeni Petrove vjere. Ne dopusti da nas pokolebaju pomutnje ovoga svijeta! Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/ (posjećeno: 22. veljače 2022. u 1:30)
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb