Bogojavljenje

Bogojavljenje

 

    Svetkovna ovog dana, objava je Kristova božanstva. To je ujedno, jedan od najstarijih kršćanskih blagdana, koji se javlja već u II. stoljeću. 

    Zapadna liturgija spominje ukazanje zvijezde, kao i poklonstvo mudraca s Istoka… potom Isusovo krštenje u Jordanu, te čudo u Kani Galilejskoj. 

    Upravo ovi biblijski motivi, nadahnuli su kršćansku ikonografiju, kao i književnost. 

    Mudraci, sred srednjovjekovne predaje, bivaju nazvani kraljevima, te su ujedno navedena i njihova imena: Baltazar, Gašpar i Melkior, te se i sam blagdan među pukom naziva Sveta tri kralja. 

    Poklonstvo triju mudraca ili triju „maga”, posebno biva opisano u svetom Evanđelju po Mateju (Mt 2, 1-12). 

    Naime, došli su s Istoka u Jeruzalem da se poklone Isusu. Pratili su betlehemsku zvijezdu. Kralj Herod ih je primio u Jeruzalemu… kralj koji ih je želio prevariti s ciljem da sazna gdje se to točno rodio Isus, kako bi Ga mogao ubiti. 

    No, pronalazeći Isusa, darovali su Mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju), te plemenitu mast – smirnu (kao čovjeku). 

    Sam Bog im potom zapovijeda da se ne vraćaju Herodu, te da se drugim putem vrate u vlastitu zemlju. Premda su bili predstavnici poganskih naroda, Bog ih poziva u svoje Kraljevstvo, samim javljanjem rođenja Spasitelja. 

    Obično bivaju predstavljeni kao predstavnici različitih ljudskih rasa. Gašpar, po predaji Azijac, srednjih godina… dolazi na slonu, te dariva zlato. Baltazar, crni Afrikanac, mladić, dolazi na devi, te dariva tamjan… Melkior, Europljanin, starac, dolazi na konju, te dariva smirnu. 

    Na njihovo štovanje, kao „kraljeva”, utječe tekst proroka Izaije: „K tvojoj svjetlosti koračaju narodi i kraljevi k Istoku tvoga sjaja” (Iz 60, 3).

    Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva, njihove relikvije bivaju odnesene u Carigrad, pošto ih je pronašla sv. Jelena Križarica. Potom su prenesene u Milano, te Köln, najljepšu njemačku katedralu, gdje se i danas čuvaju. 

    Središtem hodočašća svih europskih naroda, pa i pobožnih hrvatskih putnika… to svetište postaje. 

    Zazivaju ih kod grmljavine, te su zaštitnici putnika, oboljelih od epilepsije, krznara, motorista, kao i pilara, te trgovačkih putnika. 

 
MOLITVA

    Bože, Ti si na današnji dan po zvijezdi prethodnici narodima objavio svoga Jedinorođenca. Mi smo te upoznali svjetlom Vjere: privedi nas gledanju svoje nebeske ljepote! Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. 

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. SVETI ZBOR ZA BOGOŠTOVLJE, Časoslov Rimskog Obreda, Bogojavljenje (2017.), str. 396.