sv. Petar Krizolog

   Iz pripovijesti života

 

    Oko 400. godine, u gradu Forum Cornelii (nedaleko Bologne), rodio se naš dragi svetac i zaštitnik dana – sv. Petar Krizolog. Uz to što je bio đakon i svećenik, biskupom Ravenne postaje oko 433. godine. Tada je Ravenna bila prijestolnica Zapadnog Rimskog Carstva. 

    Bio je pravi borac protiv pogana i heretika; uz to reformator i graditelj crkava; kao i prijatelj siromaha, te zagovornik svakodnevnog primanja Svete pričesti. Papinski savjetnik i Doktor homilija… glasovit postaje također po svojim kratkim, ali sjajnim govorima… zbog kojih upravo stječe ovo Krizolog (Chrysologus = zlatorječiti). 

    Tko se namjerava šaliti s vragom, ne može se veseliti s Kristom. – jedna je od njegovih mudrih izreka. Ravenske crkve su mu bile pune sred sjajnog propovijedanja. Čak je i na carske dvorjanike djelovao pozitivno, dok bi ga nekršteni molili za krštenje, krivovjerci za obraćenje, te imamo oko sto sedamdeset i šest njegovih propovijedi. 

     Glasovita carica Galla Placida, čak tražeći od sveca savjete, biva nagovorena da gradi ravenske crkve, danas vrijedne bisere umjetnosti i kršćanske kulture. U Imoli je preminuo 31. srpnja 450. godine. Papa Benedikt XIII. ga je zbog jednostavnih, a tako žarkih i jasnih propovijedi o temeljnim stvarnostima Vjere, kao i o ulozi Blažene Djevice Marije, te Ivana Krstitelja u Spasenju proglasio crkvenim naučiteljem 1729. godine. 

    Kod groznice, kao i kod ujeda bijesnih pasa, zazivaju našeg dragog sv. Petra Krizologa. Neka i nas, osobito danas, prati zagovor ovog divnog sveca.