sv. Krizant i Darija

    Na poseban način se danas spominjemo bračnog para, rimskih mučenika III. stoljeća… mučenika iz vremena progonstva cara Carinusa i Numeriana. Postoje legende, prema kojima Krizant biva Egipćanin, sin patricija Polemija s kojim dolazi iz Aleksandrije u Rim na studij filozofije. 

    Zahvaljujući krštenju s ruku svećenika Karpofora postaje kršćanin, no otac ga sili na odreknuće vjere. S obzirom da nije uspio, dao ga je zatvoriti s pet djevojaka koje su pokušavale navesti ga na grijeh… no kako su one usnule tvrdim snom, ništa nisu jele ni pile, te su ih tamničari morali pustiti iz zatvora. 

    Lijepa vestalka, Atenjanka Darija, pokušala ga je odvratiti od vjere… no, s obzirom na uvjerljiv i gorljiv govor Krizanta, ona postaje kršćankom. Zaljubivši se, sklopili su brak, te svoj život posvetili širenju kršćanstva. 

    Mnogi pogani su bili obraćeni na kršćanstvo, no novi progoni su uslijedili… Po predaji, rimski tribun Klaudije, dao je zatvoriti i mučiti Krizanta, čija je vjera i hrabrost zadivila i Klaudija i njegovu ženu Hilariju, sinove Maura i Jasona, te sedamdeset njegovih vojnika. Svi su se dali pokrstiti… 

    Car Numerian je zbog toga Klaudija dao utopiti, sinovima odrubiti glave, a ženu mu poslati na galiju. U staju punu smrada, poslali su Krizanta, no stupivši u nju, ona se ispunila ugodnim miomirisom. Od niza silovatelja, zatvorenu među bludnice, Dariju je obranio lav. Nimalo im nije naudila ni vatra koju su progonitelji naložili kako bi spalili i Dariju i Krizanta, te njihovog branitelja lava. 

     Pijeskom i kamenjem su i Dariju i Krizanta, ubacivši u jamu, zasuli. Tad` se mladi par ugušio, dok će njihovo mučeništvo ohrabriti mnoge naraštaje progonjenih kršćana. To se dogodilo 283. godine.