sv. Skolastika, djevica

sv. Skolastika, djevica

   Iz pripovijesti života

 

    U svojim molitvama i sjećanju na poseban se način danas spominjemo sestre sv. Benedikta, utemeljitelja benediktinaca i zaštitnika Europe… sv. Skolastike. 

     Rođena 480. godine u Norciji (Umbrija), započinje životni vijek Skolastike, o čijem životu doznajemo iz djela „Dijalog” sv. Grgura Velikog… Od ranih dana, Skolastika biva posvećena Gospodinu, dok kao redovnica živi šutljivo, skromno i ponizno. U molitvi biva stalno povezana s Isusom. 

      Pred smrt, boravi u ženskom samostanu u Plombarioli, nedaleko od benediktinskog samostana u Monte Cassinu. S obzirom na tada stroga redovnička pravila, sa svojim bratom Benediktom, mogla je provesti tek dan jednom godišnje u duhovnim razgovorima. Njihov susret se znao održati u prostoriji samostanskog posjeda, gdje bi Benedikt došao u pratnji jednog učenika. 

 
 

centered image

  © Neka ljubljeni sv. Benedikt, opat, te njegova sestra, sv. Skolastika, djevica… mole i zagovaraju za nas

 
 

    Ostaje dirljiv opis zadnjeg susreta između sv. Skolastike i sv. Benedikta, kad su dan proveli u zahvalnosti Gospodinu, te duhovnosti srca. Pred mrak su blagovali, a potom opet razgovarali. Sam Bog će se zauzeti da tad provedu cijelu noć, do zore, upravo po želji sv. Skolastike zajedno razgovarajući o radostima nebeskog života, poslavši na Zemlju silan pljusak i snažnu grmljavinu. 

       Gotovo tri dana poslije tog susreta, Benedikt će vidjeti dušu sestre kako izlazi iz tijela, te u obliku golubice odlazi u Raj. 10. veljače 547. godine, Skolastika je preminula. I tako će Benedikt dati položiti tijelo svoje sestre na mjesto pripravljeno za njega. 

      Na grobu sv. Skolastike i sv. Benedikta pronalazimo znamenite riječi: … došli su na Zemlju jednim porodom, bili odani Bogu jednom pobožnošću i ovaj ih jedan grob čuva. Zaštitnica protiv udara groma, te vremena suše za kišu, neka i za nas posreduje kod Gospodina. 

 
MOLITVA

    Gospodine, danas slavimo spomendan svete djevice Skolastike. Po njezinu primjeru daj da Ti služimo nesebičnom ljubavlju i postignemo vječnu sreću, obećanu onima koji Te ljube! Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb