sv. Polikarp, biskup i mučenik

sv. Polikarp, biskup i mučenik

   Iz pripovijesti života

 

     Svakog dana se spominjemo Milosti… Milosti koja se kroz povijest očitovala i iskazala po Ljubavi jednostavnim, skromnim i nadasve poniznim osobama. Oni su danas sveci… U sjećanju na njih, sjećamo se i ovog divnog apostolskog oca, biskupa Smirne… mučenika Polikarpa. 

     I dok se rodio 69. godine, oko 190. godine o njemu svjedoči i piše sv. Irenej. Oko 80. godine biva obraćen, dok će oko 96. godine biti postavljen za biskupa. Bivajući „mlad biskup”, ugostio je sv. Ignacija Antiohijskog, također mučenika. 

    Polikarp… pastir čvrste Vjere, nadasve postojan… kao predvodnik i predstavnik crkava Male Azije, 154. godine polazi u Rim. Tu, s papom Anicetom, raspravlja o danu slavljenja Uskrsa, no nisu se složili, premda su se u miru razišli. 

    I dok je zagovarao borbu protiv gnosticizma, ulijevajući poštovanje, pisanjem hrabri vjernike za ustrajnost u progonstvu i kušnjama. Na današnji dan, 155. godine, na stadionu u Smirni, prvo su ga pozvali da prokune Krista, a potom ga stavili na lomaču i zapalili. Na kraju biva usmrćen bodežom i potom spaljen. 

 
MOLITVA

    Bože svega stvorenoga, Ti si svetog biskupa Polikarpa pribrojio svojim mučenicima. Po njegovu zagovoru daj nam udjela u čaši Kristove Muke, da uskrsnemo na vječni Život. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/ (posjećeno: 22. veljače 2022. u 23:40)
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb