sv. Stanislav, biskup i mučenik

sv. Stanislav, biskup i mučenik

Iz pripovijesti života

 

    U Szczepanówu, selu nedaleko Brzeska, u južnoj Poljskoj, 26. srpnja 1030. godine se rodio zaštitnik dana, kao i krakovski biskup, te mučenik. 

    Bio je to sin plemićke obitelji. Njegovi roditelji, Wielisław i Bogna, nisu mogli imati djece gotovo trideset godina, te su moleći za njegovo rođenje bili uslišani. 

    U Gnieznu se školovao, te potom u Parizu studira teologiju i pravo. Vraćajući se u Poljsku, nažalost roditelje nije našao na životu.

    I dok će baštinu podijeliti siromasima, potom stupa u krakovski stolni kaptol. Biskup Lambert Suła, zaredit će ga za svećenika. 

    Premda je bio mlad, kao kanonik… isticao se svojom učenošću, propovijedanjem, te pomaganjem nevoljnicima. 

    Biskupa Lamberta će na krakovskoj biskupskoj stolici naslijediti 1072. godine. 

    Na glasu biva kao dobar pastir, brižni otac klera, te prijatelj siromaha. 

    Poljsku metropoliju u Gnieznu će ponovo organizirati, te ujedno poticati otvaranje benediktinskih samostana. 

    Nasilje i nemoralni život poljskog kralja Boleslava II., oštro će kritizirati, kao i otimanje velikaških posjeda… te će ga čak na kraju i izopćiti iz Crkve. 

    Tijekom sv. Mise, na brežuljku Skałka, u predgrađu Krakova, na današnji dan, 1079. godine… kralj će ga svojom rukom ubiti. Tako će budući sv. Stanislav, biskup i mučenik postati simbolom poljskog domoljublja, dok će njegovo tijelo od 1088. godine počivati u krakovskoj katedrali. 

    Papa Inocent IV., proglasit će ga 1253. godine svetim. 

    Zaštitniče Poljske, nadbiskupije i grada Krakova, Gniezna… vojnika u borbi, ćudoređa, te brojnih župa i crkvi diljem Poljske i svijeta, moli za nas. 

 

MOLITVA

     Bože, sveti biskup Stanislav, poginuo je od mača progonitelja za čast Tvog Imena. Molimo Te, da sve do smrti ustrajemo hrabri u Vjeri. Po Gospodinu.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (1997.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb