bl. Ozana Kotorska, djevica

bl. Ozana Kotorska, djevica

Iz pripovijesti života

 

    Slavimo blaženu Ozanu Kotorsku, naime dominikansku isposnicu iz „zaljeva hrvatskih svetaca”, Boke Kotorske. 

    Naime, 25. studenog 1493. godine, rodila se kao Katarina Kosić i to u crnogorskom selu Relezi kod Podgorice. Bivajući u siromašnoj, pravoslavnoj obitelji stočara, zanimljivo je kako su imali tek malo stado ovaca. 

    Mnogo je molila u djetinjstvu, te kao pastirica ujedno doživjela vizije Djeteta Isusa, te potom i Raspetog. 

    Nakon očeve smrti, biva joj od strane majke ispunjena ta njena vruća želja, te 1507. godine odlazi u Kotor. 

    U kuću, plemenitog građanina Aleksandra Buća, biva primljena… te samim tim, njegova pobožna i dobra žena postaje Katarininom drugom majkom. 

    Obrativši se na katoličku vjeru, prima svete sakramente. Veliku ljubav, uz svu vjeru i pobožnost, na osobit način osjeća prema siromasima. 

    Imala je, također, osjetljivo srce za patnje nevoljnika, te im pomaže na sve moguće načine.
 
 

centered image

  © Blažena pokornice i mila Božja djevice, moli za nas

 
 

    Naime, jednog petka… čula je potresnu propovijed, kako su Isusa uhvatili i mučili. Ta propovijed… te riječi… duboko su ganule njenu dušu, te je za ljubav Kristu odlučila postati isposnicom, „zazidanom djevicom”. 

    Uz duhovno vodstvo franjevca Tome Grubonje, te savjet dominikanskog provincijala Vinka Buće… kasnije njena ispovjednika, Katarina 1514. godine, dobiva dopuštenje od kotorskog biskupa Tripuna Bizantija, da smije živjeti kao „zazidana djevica”. 

    Dominikanskom trećoredicom, postaje u međuvremenu, te dobiva ime Ozana… u počast blaženoj Ozani, dominikanki iz Mantove. 

    Uz kapelu sv. Bartola, sedam će godina provesti u ćeliji, a potom se preseliti u isposnicu uz crkvu sv. Pavla. Tu kasnije nastaje i dominikanski samostan, u kojem će pobožne bokeljske djevojke, pod Ozaninim vodstvom provesti pokornički život. 

    Više od pedeset godina, u svom dragovoljnom zatvoru, Ozana provodi. Tu moli, razmatra, čini pokoru… također je i vezla, te doživljavala mnoge vizije. 

    I u Kotoru i u Boki… Ozanu su izuzetno cijenili, te su se ujedno i preporučivali u njene molitve. Po predaji, 1539. godine, od turskog osvajanja, spasila je grad svojim molitvama; potom i od kuge. 

    Na glasu svetosti, preminula je na današnji dan 1565. godine u Kotoru.

 
 

centered image

  © Zvonik crkve sv. Marije od Rijeke, u povijesnom Starom gradu Kotoru, u Crnoj Gori

 
 

    Kotorski biskup Luka Bisanti, predvodio je veličanstveni sprovod, te je Ozanino tijelo nošeno glavnim gradskim ulicama, te ujedno i položeno u crkvu sv. Pavla. Kao sveticu, odmah su ju počeli štovati… Štovanje se, naime, proširilo po Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, te Nizozemskoj. 

    Papa Pio XI., proglasit će ju blaženom 1927. godine… ističući tada žudnju za jedinstvom istočnog i zapadnog kršćanstva. 

    Od 1806. godine, njene se relikvije štuju u kotorskoj crkvi sv. Marije od Rijeke-Koleđata, koju će vjernici od milja nazivati također i crkvom blažene Ozane. 

    Sarkofag, u kojem se od 1963. godine nalazi Ozanino tijelo, napravio je hrvatski kipar Antun Augustinčić. 

    Trajnim putokazom… zagovornicom preporoda Vjere, pa i utvrđivanjem crkvene sloge u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj, ostaje upravo Ozana Kotorska.

    Ona je bila i ostala znakom suživota, dijaloga, te tolerancije između hrvatskog i crnogorskog naroda. 

    Zaštitnice Kotora, te kotorske biskupije moli za nas. 

 

MOLITVA

     Obnovi, Gospodine, u našim srcima ljubav prema Tvom Spasenju, da po primjeru i zagovoru blažene djevice i pokornice Ozane postanemo dionici boli i slave Spasitelja Isusa Krista. Koji s Tobom živi i kraljuje, u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (1997.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb