sv. Karlo Boromejski, biskup

sv. Karlo Boromejski, biskup

   Iz pripovijesti života

 

      U talijanskom gradu Aroni (Lago Maggiore, Pijemont), dana 2. listopada 1538. godine, rodio se u grofovskoj obitelji Borromeo Karlo. U Paviji je studirao pravo, a 1559. godine je doktorirao. 

       Njegov ujak, papa Pio IV. (Giovanni Medici), 1560. godine ga je imenovao kardinalom, te nadbiskupom Milana. Bio je papin državni tajnik koji je vješto vodio crkvenu politiku, te znatno doprinio ponovnom otvorenju i zaključenju obnove Tridentskog sabora (1562. – 1563.).

   Savjetnik papa i kraljeva, biva i prijateljem svetog Filipa Nerija. Molitvom, pokorom, kao i napornim radom, te brojnim putovanjima, znao se isticati. Bivajući strogi asketa, a marljivi dušobrižnik, te vješt organizator pastorala svećenika… kao nadbiskup bio je zvan i „ocem klera”.

 
 

centered image

  © Slika Krista sa sv. Ambrozijem i sv. Karlom Boromejskim

 
 

      Čak i u najudaljenije, najzabačenije predjele svoje nadbiskupije, znao je stizati pješačeći ili jašući na konju. Svećeničku i laičku bratovštinu Oblata svetog Ambrozija je osnovao 1578. godine, no uz to i brojna sjemeništa, škole i bolnice.

      S obzirom na svoje zalaganje te brige za bolesnike postao je poznat među vjerničkim pukom i to posebno u vrijeme kužne pošasti u Milanu (1576.)

        U Milanu, 3. studenog 1584. godine je preminuo. 1602. godine je proglašen blaženim od pape Klementa VIII., a 1610. godine svetim od pape Pavla V. 

 
MOLITVA

     Gospodine, čuvaj u svome narodu onaj duh kojim si ispunio svetog biskupa Karla: da se Tvoja Crkva trajno obnavlja i sve sličnija Kristu svijetu otkriva Njegovo Lice. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb