sv. Jozafat, biskup i mučenik

sv. Jozafat, biskup i mučenik

   Iz pripovijesti života

 

     U gradu Volodymyr – Volynskyi (danas sjeverozapadna Ukrajina), oko 1580. godine se rodio naš svetac dana i to kao potomak pravoslavnih roditelja. Na krštenju, sin bjeloruskog plemića dobiva ime Ivan, no, po stupanju u red bazilijanaca 1604. godine, on uzima ime Jozafat. 

    U glavnom gradu Litve, Vilniusu, postaje prvi novak bazilijanskog samostana Presvetog Trojstva. On će prihvatiti i jedinstvo s Rimom, kao i katoličku vjeru, no sačuvat će istočni obred i običaje, poput unijata. 

    1609. godine biva zaređen za svećenika. Bio je poznat kao propovjednik, a ujedno i kao strogi pokornik. Od kostrijeti je nosio košulju. Unosi novi žar, kao i svježe ideje unutar starog bazilijanskog reda… no, uvijek ostajući vjeran duhovnosti i tradiciji. 

      1617. godine postaje biskupom u Vitebsku, a 1618. nadbiskupom u Polocku (danas Bjelorusija). Prijatelj siromaha, propovijedao je i ispovijedao i na livadama i na poljima; i u bolnicama i u zatvorima… I tako je mnogo pravoslavnih Rusina privukao katoličkoj vjeri. 

     Uz povezanost s Petrovom Stolicom, postaje borac za jedinstvo kršćana. Nama ostaju zapisane njegove riječi, upućene neprijateljima prije nego će ga usmrtiti: „Vi me smrtno mrzite, dok vas ja sve nosim u srcu i bio bih radostan da umrem za vas.” 

      I tako, kako su bili politički razdori u Poljskoj, rulja fanatika koja je bila naoružana sjekirama, puškama i sabljama, upala je u njegovo obitavalište i usmrtila ga, a u rijeku Dvinu su bacili njegovo golo tijelo. Vjernici, kasnije, pokopaše ga časno. 

     Zahvaljujući iznimno velikim plodovima po daru njegova života, blaženim ga proglašava papa Urban VIII. 1643. godine, a svetim papa Pio IX. 1867. godine. 

     Ovog dana, molimo snažno za jedinstvo kršćana. 

 
MOLITVA

     Gospodine, probudi u svojoj Crkvi Duha Svetoga, kojim je bio ispunjen sveti Jozafat, te je dao život za svoje ovce; po njegovu zagovoru ojačaj i nas tim Duhom, da budemo spremni život položiti za braću. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb