sv. Andrija Dung-Lac, prezbiter i drugovi, mučenici

sv. Andrija Dung-Lac, prezbiter i drugovi, mučenici

   Iz pripovijesti života

 

    Prvi od sto sedamnaest mučenika Vijetnama, jest upravo prvi vijetnamski vjeroučitelj i svećenik. U pokrajini Bắc Ninh, poganske siromašne obitelji… biva rođen, 1795. godine. Upravo njegov odgoj biva povjeren vjeroučitelju misije Vinh-Tri. Tu biva kršten, te kasnije postaje vjeroučitelj. 

    Po studiju teologije, biva zaređen za svećenika 1823. godine, te djeluje kao župnik u različitim krajevima. Za progona kralja Minha Mạnga, biva uhićen i to mnogo puta, te ujedno i otkupljen svaki put zahvaljujući mandarinima uz pomoć mjesnih kršćana. 

     Nastavljao bi djelovati među vjernicima, pripremajući ih ujedno za sakramente unatoč mnogim opasnostima. Uz to što je 10. studenog 1839. godine bio uhićen, te tek oslobođen zahvaljujući plaćanju oko dvjesto srebrnjaka, prikupljenih od kršćana… tajnik šefa policije prepoznavajući ga za vrijeme prelaženja rijeke čamcem, po riječima Uhvatio sam učitelja vjere!, odvodi ga u zatvor u Hanoiu… te 16. studenog 1839. godine, podvrgava ga ispitivanjima i mučenjima. 

 
 

centered image

  © Ljubav mučeništva i danas cvjeta u Svetosti, Pravednosti i Miru… pa neka nas i milina mučenika Vijetnama uz sv. Andriju Dung-Laca, prezbitera i danas zagovara, čuva i prati na životnom putu k Cilju – neuništivoj svetoj Vječnosti

 
 

     Po neuspješnom zahtijevanju obeščašćenja križa, sv. Andrija Dung-Lac biva osuđen na smrt. Glavu su mu, 21. prosinca 1839. godine odrubili. Uz njega, ostatak vijetnamskih mučenika… podnijelo je mučeništvo kao svjedočanstvo vjere na različitim mjestima sred različitog vremena. 

     Ostaju posebice upisana imena osmorice vijetnamskih biskupa mučenika: Jerónimo Hermosilla, Valentín Berrio Ochoa, Domingo Henares, Ignacio-Clemente Delgado Cebrián, José María Díaz Sanjurjo i José Melchór García-Sampedro Suárez (dominikanci), te  pripadnici Družbe inozemnih misija iz Pariza Pierre-Rose-Ursule Dumoulin-Borie i Étienne-Théodore Cuenot.

      Poznati bivaju i kao mučenici iz Tonkina, iz Annama, te iz Indokine. Kanonizirao ih je papa Ivan Pavao II. 1988. godine.  Uz to što su njihovi progoni, kao progoni kršćana bili osobito žestoki u XVII. i XIX. st., također i za vrijeme komunističkih čistki ostaju, u XX. stoljeću.

 
MOLITVA

     Svemogući vječni Bože, Ti si sv. Andriji Dung-Lacu, prezbiteru i njegovim drugovima, mučenicima dao da trpe za Krista i bez oklijevanja pođu u smrt. I nama slabima pomozi da u životu odvažno ispovijedamo Tvoje Ime. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb