sv. Ignacije Lojolski, prezbiter

sv. Ignacije Lojolski, prezbiter

Iz pripovijesti života

 

Sv. Ignacije Lojolski, rodio se 1491. godine u obiteljskom dvorcu Loyola, baskijske pokrajine Gipuzkoa. 

    Odgojen na dvoru, kao španjolski plemić, služio je vojsci potkralja Navarre, te prilikom francuskog napada 1521. godine, na tvrđavu Pamplona, teško biva ranjen topovskim tanetom u obje noge. 

    Sred dugotrajnog liječenja, kao i čitanja svetačkih legendi doživljava vjerske ekstaze i vizije. 

 
 

centered image

  © Zavirimo srcem i dubinom duše u svetost Ignacija Lojolskog, prezbitera… nasljedujući tako stvarnost njegova života, kao i same stope vjernosti i odanosti Nebu Ljubavi, Milosti i svete Utjehe

 
 

    Povlači se u spilju, te 1523. godine hodočasti u Rim i Svetu zemlju. Po povratku, 1528. godine, studira filozofiju i teologiju na španjolskim sveučilištima i u Parizu. 

    Okupivši krug istomišljenika, koji su se 1534. godine zavjetovali služiti Bogu, te pomaganju dušama u savršenom siromaštvu i čistoći, polazi s njima u Rim, te prvu svetu Misu služi 1538. godine, dok 1540. godine od pape Pavla III., ishodi potvrdu novog reda – Družbe Isusove. 

    Bio je njen prvi, isusovački general, u čijoj će službi ostati do kraja života. 

 
 

centered image

  © Svaki svetac, pa tako i sv. Ignacije Lojolski, prezbiter… ostavlja u baštinu plod novih svetaca… novih, odanih slugu Božjih…

 
 

    Konstitucije, kao pravila o organizaciji i životu sastavlja 1540. godine, te Duhovne vježbe, 1548. godine. 

    Na današnji dan (31. srpnja), preminuo je u Rimu 1556. godine. 

    Dok će ga 1609. godine, blaženim proglasiti papa Pavao V., svetim će ga 1622. godine proglasiti papa Grgur XV. 

    Zaštitniče Družbe Isusove, samotnjaka, vojnika, odgojitelja, duhovnih vježbi, te kapela i crkvi diljem svijeta, moli za nas. 

 
MOLITVA

      Bože, Ti si u Crkvi Svojoj podigao svetog Ignacija da svijetom širi sve veću slavu Tvoga Imena. Pomozi nam njegovim zagovorom da se poput njega borimo na Zemlji, te budemo s Njime okrunjeni na Nebesima. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb