sv. Lucija, djevica i mučenica

sv. Lucija, djevica i mučenica

   Iz pripovijesti života

 

      Iz Sirakuze na Siciliji potječe naša divna i draga sveta Lucija, čije ime znači „svijetla”. Oko 283. godine se rodila. Legende koje imamo o njoj, nastaju već u V., VI. stoljeću. 

     Povodom ozdravljenja majke zavjetuje se na djevičanstvo, dok svoj miraz dijeli siromasima. Njen „nesuđeni” muž, kao kršćanku, prijavio ju je poganskim vlastima. Mučena je kao kršćanka za vrijeme cara Dioklecijana, dok će 304. godine u Sirakuzi podnijeti mučeničku smrt.

 
 

centered image

  © Uz molitvu i zagovor sv. Ruže Limske, djevice, kao i sv. Lucije, djevice i mučenice… neka nas prati sveti Blagoslov i Prisutnost Djeteta Isusa

 
 

    Kako su ju oslijepili, donose nam legende koje su kasnije nastajale. Po nekim legendama, sama si je iskopala oči kako bi od sebe odvratila poganskog zaručnika. Kako joj se vid vratio prije smrti također imamo u nekim legendama. Upravo stoga u likovnoj umjetnosti biva prikazana s očima na pladnju. 

      Nekad je blagdan sv. Lucije bio dan sklapanja primirja. Krvnik prije nego ju je probo mačem, mogao je čuti riječi koje je izustila ova svetica: „Ako mi na silu oduzmeš čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću na Nebu imati dvostruku krunu.”

 
MOLITVA

    Gospodine, danas slavimo nebeski rođendan svete Lucije, djevice i mučenice. Molimo da nam njezin zagovor obnovi revnost, te se u Nebu pridružimo njezinoj slavi. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb