sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj

sv. Ambrozije, biskup i crkveni naučitelj

   Iz pripovijesti života

 

      U Trieru (južna Galija, danas Njemačka), rodio se oko 339. godine Ambrozije, potomak ugledne rimske obitelji. U Galiji, otac mu je bio visoki carski činovnik.

       Studirao je u Rimu govorništvo, književnost i pravo. Oko 372. godine je bio rimski upravitelj Ligurije i Emilije sa sjedištem u Milanu, dok će po smrti Auksencija, 374. godine, biti izabran za milanskog biskupa, premda nije bio kršten.

      U roku od samo osam dana primio je sve redove, pa čak i biskupski. No, Ambrozije se opredijelio za asketski način života, dok će sve svoje blago razdati i sirotinji i Crkvi. I dok je nastojao steći temeljitu teološku izobrazbu, posvetio se proučavanju grčkih otaca.

       Poznat kao slavni govornik i savjetnik careva, pisac, pobornik neovisnosti Crkve od državne vlasti… osobito se borio protiv arijanstva i poganstva.

 
 

centered image

  © Ljepota, te svetost zajedništva sv. Augustina, biskupa, te sv. Ambrozija, biskupa i crkvenog naučitelja

 
 

     S obzirom da je Milano tada bio carska prijestolnica, znao je dolaziti u sukob sa Justinom, majkom cara Valencijana, potom s carem Teodozijem Velikim, kojeg je zbog pokolja potaknuo žarom Duha na javnu pokoru.

        Također, vrsni propovjednik i učitelj, mudri mariolog i prijatelj siromaha, 387. godine obratio je na kršćanstvo sv. Augustina.

        Sv. Ambrozije je posebno bio poznat po odgovorima na moralna pitanja, kao i na pastoralne pobudnice. Pripisuje mu se negdje oko sto dvadeset himni, te skladanje napjeva za njih. Smatra se da je on autor „Te Deum” himna. I dok su njegovi himni bogato ukrašeni, on je unaprijedio liturgiju koja se i danas naziva ambrozijanskom.

            U Milanu je preminuo 4. travnja 397. godine. 1298. godine biva proglašen crkvenim naučiteljem od pape Bonifacija VIII.

 
MOLITVA

    Bože, Ti si dao svetom biskupu Ambroziju da bude učitelj katoličke Vjere i uzor apostolske hrabrosti. Podiži uvijek u svojoj Crkvi ljude po svom Srcu da je vode mudro i odvažno. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.  

 
 
Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb