sv. Klara, djevica

sv. Klara, djevica

   Iz pripovijesti života

 

      Chiara Offreduccio ili sv. Klara, rođena je 16. srpnja 1194. godine u Assisiju (Umbrija), kao plemićka kći. Zahvaljujući sv. Franji Asiškom, 1212. godine, ona će napustiti roditeljsku kuću, pronalazeći utočište kod sv. Franje i njegove subraće. 

      U tom nasljedovanju sv. Franje, pridružit će joj se i njezina sestra Agneza (Janja). Te iste, 1212. godine, u samostanu San Damiano, osniva Red siromašnih sestara, danas poznat kao klarise. To je bila ženska grana franjevačkog reda, odnosno Drugi franjevački red, kojem će sv. Klara napisati pravila. Tu (u pravilima), posebno se ističe potpuno siromaštvo, uz molitvu i rad u tišini. 

      Na čelu reda biva gotovo četrdeset godina, a redu će se kasnije pridružiti i Klarina majka Ortolana, kao i Klarine sestre.

      Sv. Klara… voljela je lijepe propovijedi, kao i glazbu.

      Na današnji dan (11. kolovoza), 1253. godine, preminula je. Papa Aleksandar IV., proglasit će ju 1255. godine svetom. 

 
MOLITVA

      Bože, Ti si svetu Klaru nadahnuo ljubavlju prema evanđeoskom siromaštvu. Daj nam po njezinu zagovoru nasljedovati siromašnoga Krista da u siromaštvu duha jednom gledamo Tebe u savršenoj radosti nebeskoga Kraljevstva. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. 

 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb