sv. Ivan Marija Vianney, prezbiter

sv. Ivan Marija Vianney, prezbiter

   Iz pripovijesti života

    Svima nam je dobro poznat, legendarni arški župnik Ivan Marija Vianney.  

    8. svibnja 1786. godine se rodio u Dardillyju (blizu Lyona), kao seljački sin koji će svoje djetinjstvo i mladost provesti za vrijeme francuske revolucije. 

     Potajno odlazeći na vjeronauk, Prvu sv. Pričest prima u štaglju. 

     1815. godine biva zaređen za svećenika, premda nije bio dobar student. Gotovo loše, vladao je latinskim jezikom. 

     Prvu funkciju svog poslanja vrši kao župni vikar Ecullyja, dok od 1818. godine biva postavljen za župnika malenog, zanemarenog, siromašnog i vjerski zapuštenog sela Ars-sur-Formans, blizu Lyona. 

     Svoje bolesnike, siromahe (župljane), obilazio je… dok bi noću provodio svoje vrijeme u molitvi pred Presvetim Sakramentom… trapeći se, te čineći pokoru za svoje vjernike. 

     Bio je omiljen i neumoran ispovjednik, kao i čudotvorac, te prorok… Iskušavan je bio i uznemiravan od Zloga i to osobito u noći od 2 do 3 sata, kad bi pokušavao zaspati. 

     Nosio je kostrijet. Bičevao se. Hranio se najviše krumpirom. Dao si je nadimak seoski glupan, no po dvanaest sati dnevno je znao provoditi u ispovjedaonici. Pravo čudo je bilo njegovo čitanje ljudske savjesti. Neizmjerno je pomagao svojim izgubljenim ovčicama. 

     Zanimljiv je podatak, kako je njegovo selo, već 1855. godine pretvorivši se u pravo proštenište, primilo gotovo 20 tisuća hodočasnika. Osnovao je također i dom za siromašne djevojčice. 

     Sred mnogih čuda koja mu se pripisuju, prvim se smatra čudo umnažanja brašna. 

     Četrdeset godina je služio kao župnik u Arsu, gdje je i preminuo na današnji dan 1859. godine… Dok će ga 1905. godine blaženim proglasiti papa Pio X., svetim će ga 1925. godine proglasiti papa Pio XI. 

     Neka i nas danas zagovorom prati zaštitnik svećenika, ispovjednika i župnika. 

 
MOLITVA

      Svemogući, Milosrdni Bože, Ti si svetog prezbitera Ivana Mariju Vianneya odlikovao čudesnom pastirskom revnošću. Daj nam o njegovu primjeru da braću privodimo Kristu i zajedno s njima postignemo vječnu Slavu. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.
 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb