sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj

sv. Bernard, opat i crkveni naučitelj

   Iz pripovijesti života

 

    Kao plemićki sin, 1090. godine u Fontaine-lès-Dijonu (istočna Francuska), rodio se sv. Bernard.

    Školovao se u Châtillon-sur-Seine, a potom 1113. godine ušao zajedno s dvadeset i pet prijatelja, te četvoricom braće u red cistercita, opatije Cîteaux, gdje će mu se uskoro pridružiti otac i još jedan brat. 

    1115. godine je osnovao opatiju Clairvaux u kojoj je ubrzo djelovalo oko sedamsto redovnika.

    Pišući cistercitska pravila, reformirao je red i postao najzaslužniji za njegovo širenje.

    Potiče osnivanje gotovo sto šezdeset i tri samostana po cijeloj Europi, dok će u vrijeme njegove smrti biti njih tristo četrdeset i tri. 

    Bio je pokretač Drugog križarskog rata… borac protiv heretika i šizmatika; duhovni vođa tadašnje Europe, te savjetnik brojnih papa, vladara i biskupa… gotovo glavni predstavnik mističnog smjera u srednjovjekovnoj teologiji, te veliki štovatelj Blažene Djevice Marije, kao i glasoviti mariolog. 

    Biva jednim od gotovo najvećih govornika kršćanskog Zapada. Propovijedao je u Italiji, Francuskoj i Njemačkoj.

    Nazvan „Doctor mellifluus” ili „medeni, slatkorječivi crkveni naučitelj” od kojeg nam ostaje brojan opus propovijedi, pisama, te teoloških, apologetskih i asketsko-mističnih rasprava. 

    U opatiji Clairvaux, preminuo je 1153. godine na današnji dan.

    Kao prvog cistercita, svetim ga je proglasio papa Aleksandar III., 1174. godine, a 1830. godine biva proglašen crkvenim naučiteljem od pape Pia VIII.

 
MOLITVA

      Bože, Ti si u svojoj Crkvi podigao svetog opata Bernarda da gori revnošću za Tvoj Dom i svijetli poput sjajna svjetla. Udijeli nam njegovim zagovorom da gorimo istim duhom i živimo kao djeca Svjetla. Po Gospodinu našemu Isusu Kristu, Sinu Tvome, koji s Tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen. 

 
 

Izvori: 

  1. http://zupajastrebarsko.hr/
  2. Sveti zbor za bogoštovlje (2017.); Časoslov Rimskog Obreda, Kršćanska sadašnjost, Zagreb