priznanje Hrvatske ostvareno je s pouzdanjem u Gospodina – kard. Josip Bozanić

    Braćo i sestre, danas se sa zahvalnošću spominjemo i molimo za dr. Franju Tuđmana, prvoga predsjednika međunarodno priznate Republike Hrvatske. Danas se spominjemo osobito i onih koji su bili vidljiva slika žrtve i dara, hrabre i odlučne ljubavi prema domovini, a to su hrvatski branitelji.

 
 

Priznanje_Hrvatske-01

opis fotografije: kadinal Josip Bozanić tijekom svetog Misnog slavlja (© shutterstock)


 
 

     Gledajući njih, njihovu nesebičnost i predanost do darivanja vlastitoga života, trebamo prepoznati prisutnost onoga što nadilazi zemaljske razloge, stvarnost koja se ne uređuje političkim dogovorima; moramo priznati čudesno djelo velikodušnosti koje ne proizlazi samo iz ljudske snage. S pravom danas kao vjernici smijemo reći da je obrana domovine i priznanje Hrvatske ostvareno s pouzdanjem u Gospodina. 

 
 

Priznanje_Hrvatske-02

opis fotografije: … uistinu, s ponosom na povijest i predanost domovini kročimo i dalje… (© shutterstock)


 
 

     Danas u zahvalnosti Bogu ne smijemo zaboraviti ni hrabra srca, glasove i ruke koje su nam pomogle kada smo bili bespomoćni. “Da nije Gospodin za nas bio… žive bi nas progutali” (Ps 124, 1.3). Da nije bilo Božje pomoći i ljudi koji su vidjeli istinu, naša žrtva ne bi bila dugo prepoznata ni priznata. Sve ih stavljamo u svoje molitve.

     Među njima u ovom crkvenom zajedništvu posebno pamtimo svetoga proroka, papu Ivana Pavla II. Što se više vremenski udaljavamo od tih događaja, sve nam je jasnija vrijednost njegova nastojanja, koje je odstupalo od do tada uobičajenih diplomatskih postupaka Svete Stolice, ne bi li pomogao ugroženoj i nasiljem iscrpljenoj Hrvatskoj. Pamtimo i njegove suradnike, osobito u Državnom tajništvu Svete Stolice. 

 
 

Priznanje_Hrvatske-03

opis fotografije: sv. Ivan Pavao II. u molitvi (© shutterstock)


 
 

     Pamtimo u Hrvatskoj neizmjernu brižnost sluge Božjega kardinala Franje Kuharića zajedno s drugim biskupima i svećenicima da se u obrani domovine sačuva Kristov Duh, da se ne odustane od navještaja Radosne Vijesti i Ljubavi koju je donio Božji Jaganjac, ne popuštajući kušnji da se na mržnju odgovori mržnjom.

     Pamtimo prijatelje iz drugih naroda i njihovih mjesnih Crkava i država, osobito onih u kojima su živjeli raseljeni Hrvati te ugrađeni u njihova društva svjedočili istinske vrijednosti koje rese naš narod. 

 
 

Priznanje_Hrvatske-04

opis fotografije: i nikada narod zaboravit neće… VUKOVAR (© shutterstock)


 
 

     … Obljetnica je i prigoda za ispit savjesti, poziv na kajanje, traženje oproštenja i novoga početka.

 
 

© dio homilije našeg dragog kardinala na misi zahvalnici prigodom dvadeset i pete obljetnice međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske pronašli smo i izdvojili iz članka Odnos čovjeka i Boga – neizbrisivo polazište hrvatskoga identiteta (Glas Koncila, br. 3 (2222), LVI., str. 3)