Otkriće Lurdske Gospe

      1858. u Lourdesu u Francuskoj, četrnaestogodišnja djevojčica Bernardica Soubirous živjela je s obitelji u napuštenom zatvoru.
    Bernardica je 11. veljače otišla sa sestrom i prijateljem po drva za ogrjev. Zaostala je zbog astme i našla se sama u špilji Massabielle, dok su ostale djevojke već prešle hladni potok.
    Prema Bernardici, dok je radila na uklanjanju čarapa i cipela, udari vjetra izlazili su iz pećine prije nego što je uslijedilo zasljepljujuće svjetlo. Žena u bijelim haljinama s plavim remenom, žutim ružama na nogama i krunicom u rukama ukazala se Bernardici i potaknula je na molitvu.
    Pratioci Bernardice nisu vidjeli ništa od ovoga. Sljedećih je petnaest dana posjećivala Ženu, unatoč policijskoj intervenciji i neodobravanju roditelja. 
    Dana 25. veljače, Žena je rekla Bernardici da pije i kupa se u fontani, ali nije bilo nijedne. Djevojčica je kopala prstima, dok nije pronašla podzemni izvor vode, koji teče i danas.
    Tri dana kasnije, Žena je djevojci rekla da sagradi crkvu na zemlji, ali lokalno svećenstvo dopustilo ju je do 1862. godine kada su službeno odredili da se Djevica Marija otkrila.
    Milijuni hrle na izvor godišnje, a Medicinski ured Svetišta tvrdi da je više od sedam tisuća posjetitelja izlječenje od svojih bolesti našlo tu.
    Svaka izliječena osoba predaje svoje podatke Uredu na znanstvenu provjeru autentičnosti prije nego što napusti sveti teren.
    Od sedam tisuća izvještaja o iscjeljivanju od 1862. godine, šezdeset šest ostaje neobjašnjivo u znanosti.
    Bernardica je postala svetom Bernardicom, nakon što se obvezala na život kao redovnica i jedna je od neiskvarenih svetaca koju je priznala Katolička crkva.