Doista, od Duha Svetog

    Predragi u Kristu, sred IV. nedjelje Došašća, finalizirali smo na osobit način stvarnost Iščekivanja, jer Njegov Dolazak, već je bio tu, prorečen. Djevica će začeti postaje sada istinitom Stvarnosti koja nas itekako treba zaokupiti ne samo u snu, kao sv. Josipa, jer nije bio u potpunosti siguran, već i u budnosti, te promatranju i sagledavanju Života u njegovoj cijelosti. 

    Riječi… doista… od Duha Svetog… trebamo pozorno razmatrati, jer On jest; vjekovima iščekivan, naraštajima prorokovan… Emanuel – S nama Bog. Pitam se: Kome smo mi svoj pristanak dali budno, pozorno i svim srcem… ? … jer promatrajući stvarnost življenja, grijeh je jako uzljubljen i strast je oslijepila mnoge. Požuda je ovladala srcima, a pohota iz sata u sat ispraznila mnoge već tako prazne živote… Bila bi tragedija i teška bol zaustaviti se gdje se i palo… O, svetosti Ispovijedi! O, svetosti sakramenta Pomirenja!

    Molili smo devetnicu Prečistom Srcu Marijinu i razmatrali o sjedinjenju i jedinstvu Dvaju Srdaca, ali ne smijemo se zaustaviti i stati na grešnoj naravi! Ne smije nam to “opravdanje slabosti” postati rutinom izvršavanja gotovo ukorijenjene grešne navike. Duhu Svetom ne smijemo stati na put! Duh Sveti, itekako prisutan u sakramentima, pa i u svetoj Ispovijedi, ne smije biti zatajen! Križ, kao temelj Ispovijedi, ne smije biti zanijekan! 

 
 

Doista_od_Duha_Svetog-01

© Navještaj spasonosne Stvarnosti… neka nas potakne na što istinskije predanje Poniznosti, Skrovitosti i Malenosti.


 
 

      Draga braćo i sestre, volio bih silno, kad bismo svi mi doživjeli upravo ono što je sv. Josip Pravednik doživio. Doživjeti anđeosku uputu. Svima je nama silno potrebna anđeoska uputa; uputa koja te usmjeruje i koja ti daje pravu skicu kako naprijed s Duhom Svetim… s Nebom Milosti i Nadom svete Utjehe.

 
 

Iz evanđelja po Luki (Lk 2, 1-14)

 

  U one dane izađe naredba cara Augusta da se provede popis svega svijeta. Bijaše to prvi popis izvršen za Kvirinijeva upravljanja Sirijom. Svi su išli na popis, svaki u svoj grad. Tako i Josip, budući da je bio iz doma i loze Davidove, uziđe iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju, – u grad Davidov, koji se zove Betlehem – da se podvrgne popisu zajedno sa svojom zaručnicom Marijom, koja bijaše trudna.

    I dok su bili ondje, navršilo joj se vrijeme da rodi. I porodi sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.

    A u tom kraju bijahu pastiri: pod vedrim su nebom čuvali noćnu stražu kod svojih stada. Anđeo im Gospodnji pristupi i slava ih Gospodnja obasja! Silno se prestrašiše. No anđeo im reče: “Ne boje se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin. I evo vam znaka: naći ćete novorođenče povijeno gdje leži u jaslama.” I odjednom se anđelu pridruži silna nebeska vojska hvaleći Boga i govoreći:
“Slava na visinama Bogu,
a na zemlji mir ljudima,
miljenicima njegovim!”

 
 

    Predragi u Kristu, dok pozorno razmatramo Riječ Istine, promotrimo anđeoski navještaj blagovijesti. Ljubljena braćo i sestre, dok čestitamo Božić jedni drugima, dobro se zapitajmo gdje tu u svemu pronalazimo Isusa – bît Božića? Gdje je to Isus po nama zauzeo svoj položaj? Kamo smo smjestili stvarnost Života, te Istinu o svetosti Života u svom životu? 

 
 

Doista, od Duha Svetog - 02

© “Doista, od Duha Svetog” zaslužuje mjesto i vrijeme u našem životu, te našoj svakodnevnici življenja


 
 

     Očišćenih duša, te gorljivih srdaca, pokušajmo ovu svetkovinu Rođenja Gospodinova promatrati u danom svjetlu pastira: istinski i poklonstveno. Kao pastirima i nama danas biva dan znak. Tu uistinu treba biti dostojanstveno prisutno sveto strahopoštovanje. Danas, tema dana… našeg života, kao i cilj našeg Spasenja, neka bude i ostane Spasitelj – Krist, Gospodin. 

     Rođenje Isusovo i pohod pastirâ razmatrajmo u sceni vlastita života i življenja. Hvalimo Gospodina, pjevajući i blagoslivljajući ove svete trenutke Mira i Zajedništva Obitelji Nazareta i naših obitelji. Neka ovo Rođenje Gospodinovo u naše živote unese istinsku anđeosku prisutnost i uputu, namjeru i cilj kako k Nebu… O, kako vam srcem i dušom želim tako svet Božić! Jedinstven i svet, kao nikada… S blagoslovom vama i vašim miljenicima