Zamolite Gospodina za Duha Mira

Zamolite Gospodina za Duha Mira

    Papa Franjo nas potiče da težimo blagosti i skladu u svom životu, te da svaki dan molimo: „Gospodine, daj mi Svoj Mir; daj mi Svog Duha Svetog.”

    Obraćajući se hodočasnicima, okupljenima na Trgu sv. Petra, papa Franjo je podsjetio na Evanđelje u današnjoj liturgiji, kad se Isus oprostio od Svojih učenika, na Posljednjoj večeri, rekavši „Mir vam ostavljam” i odmah dodao „Mir svoj dajem vam.”

 

„Mir ostavljam tebi”

    Ove riječi izražavaju Isusovu naklonost i spokoj, unatoč tome što je trenutak bio sve, samo ne spokojan, budući da je Juda otišao da Ga izda; Petar će Ga, kao i gotovo svi drugi, napustiti… spomenuo je Papa, ali Gospodin ostaje miran i ljubazan do kraja. 

    Ovi posljednji sati Isusova života, sažimaju bit cijelog Njegova života, objasnio je Papa… i dok se osjeća strah i bol, ne prepušta se gorčini ili ljutnji; „On je u Miru – Mir koji dolazi iz Njegovog krotkog Srca, naviknutog na povjerenje.” Ne možete ostaviti mir drugima, ako nemate mira u sebi, dodao je Papa. „Isus, pokazuje da je krotkost moguća. On je to inkarnirao, upravo u najtežem trenutku, te želi da se i mi tako ponašamo, jer smo nasljednici Njegova Mira.” Isus nas poziva da budemo krotki, otvoreni i dostupni da slušamo druge… da smirimo napetosti i gradimo sklad, rekao je Papa. A naše ponašanje je ono što je najvažnije… vrijedno više od mnogih riječi ili propovijedi. Kao Isusovi učenici, upitao je Papa, pokušavamo li ublažiti napetosti, smiriti sukobe, te reagirati na situacije bez ljutnje, ali s ljubaznošću?! Sve su to veliki izazovi za nas, priznao je. 

 

    „Svoj Mir vam dajem”

    Isusova druga rečenica nam može pomoći u našim vlastitim borbama, da budemo mirotvorci, rekao je Papa. Mir je „prije svega Dar Božji”, rekao je Papa, podsjećajući kako je Isus rekao: „Svoj Mir, dajem vam. Ne kao što svijet daje… Ja tebi dajem.” Taj Mir, za koji svijet ne zna da nam Ga Gospodin daje je Duh Sveti, objasnio je Papa… isti Isusov Duh.

    Božja Prisutnost u nama, Božja je „Snaga Mira”, koja „razoružava srce i ispunjava ga spokojem”. Mir koji nam Gospodin daje, podsjeća nas da smo braća i sestre – a ne protivnici – dodao je Papa, a Gospodin nam je Taj koji nam pomaže oprostiti i početi iznova, kako bismo mogli postati muškarci i žene Mira. Zatražite dar Mira… Neprestano moramo tražiti dar Mira od Duha Svetog, pojasnio je Papa… posebno kad su nam srca uznemirena, nestrpljiva ili ljuta, „to više trebamo moliti Gospodina za Duha Mira”. 

    Naučimo svaki dan govoriti: „Gospodine, daj mi Svoj Mir; daj mi Svog Duha Svetog”. „Zamolimo to i za one koji žive pored nas… za one koje svakodnevno susrećemo i za vođe naroda. Neka nam Gospa pomogne dočekati Duha Svetog, kako bismo mogli biti mirotvorci.”

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/