Vidjeti, čuti i navijestiti

Vidjeti, čuti i navijestiti

Da bismo vidjeli, čuli i spoznali da je Isus uskrsnuo

    Papa Franjo, nazočivši Vazmenom bdijenju u Bazilici sv. Petra, u svojoj propovijedi se usredotočio na to kako žene iz Evanđelja pomažu nazreti „prve zrake svitanja Božjeg Života, koje se dižu u tami našeg svijeta”, te nas uče vidjeti, čuti i navješćivati Pashu Gospodnju od smrti do Života. 

    Papa Franjo, prisustvovao je Vazmenom bdijenju na Veliku subotu navečer u Bazilici sv. Petra, ispunjenoj s pet tisuća i petsto hodočasnika. Bila je to proslava najsvečanija i najplemenitija od svih svečanosti. Proslavu je predvodio kardinal Giovanni Battista Re, dekan kardinalskog zbora, dok je papa Franjo održao propovijed, te krstio sedam katekumena. Papa je posljednjih mjeseci patio od bolova u koljenu, što je također spomenuo, kad je nedavno razgovarao s novinarima nakon svog pastoralnog putovanja na Maltu. 

 

Blizina Ukrajini

    Na proslavi su bili članovi male delegacije iz Ukrajine, koju su činili predstavnici lokalne vlasti i parlamenta s kojima se Papa susreo neposredno prije početka liturgije. U delegaciji je bio gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov, sada prognanik. Papa ga je posebno pozdravio tijekom slavlja. Održavajući svoju homiliju sjedeći, Papa je podsjetio kako su mnogi pisci evocirali ljepotu noći obasjanih zvijezdama, dok su noći rata obilježene strujama svijetla koje najavljuju smrt. 

 

Od zbunjenosti do Radosti 

    Razmišljajući o ovoj uskrsnoj noći, potaknuo je sve da vide svjetlost Zore, punu Nade, koju su doživjele žene iz Evanđelja, koje su otkrile prazan Isusov Grob. One nam pokazuju „prve zrake Svitanja Božjeg Života, koje se dižu u tami našeg svijeta”. Papa je podsjetio kako su se žene, koje su rano ujutro otišle pomazati Isusovo tijelo, zaprepastile kada su ga pronašle praznog, dok su srele dvije figure u blistavim haljinama, koje su im govorile da je Isus uskrsnuo. „Vidjeli su, čuli su; navijestili…” – tri su aspekta njihovog iskustva koje također možemo steći, prisjećajući se Pashe Gospodnje iz smrti u Život. 

 

Žene su vidjele

    Prva vijest o Uskrsnuću, označila je „znak o kojem treba razmišljati”, primijetio je Papa, jer je potpuno preokrenula očekivanja i došla kao nevjerojatna i iznenađujuća Nada. Ponekad, sred radikalno dobre vijesti, mnogi ne „nađu mjesto u našim srcima”, dodao je Papa, a kao i žene u Evanđelju… u početku možemo reagirati sumnjama, a posebno strahom, kako evanđeoska Pripovijest opisuje njihovu reakciju. 

    Ponekad, možemo nastaviti gledati na život i stvarnost sa spuštenim pogledom, nastavio je Papa, pa čak otpisati i budućnost… vjerovati da se stvari nikad neće promijeniti ili poboljšati, zakopavajući „radost življenja”. Ipak, uskrsna Nada, koju danas naviještamo je Gospodinov poziv da gledamo život drukčijim očima i napravimo skok do stvarnog uvjerenja da „strah, bol i smrt neće imati posljednju riječ nad nama”. Iako nas smrt može ispuniti strahom i tugom, rekao je, moramo zapamtiti da je Gospodin uskrsnuo.

 

Žene su čule

    Prisjećajući se dvojice muškaraca u blistavim haljinama, koji su razgovarali sa ženama, govoreći: „Zašto tražite žive među mrtvima? On nije ovdje, nego je uskrsnuo”, rekao je Papa, dobro nam je čuti i ponavljati njihove riječi „Nije ovdje!” Ovaj odgovor može biti i za nas, kad mislimo da smo razumjeli sve o Bogu, te dopuštamo našim vlastitim idejama i perspektivama da ga sadrže ili tražimo Gospodina samo u trenucima potrebe i zaboravimo Ga do kraja našeg svakodnevnog života… ili kada zanemarimo Gospodina prisutnog u našoj braći i sestrama, koji trebaju našu pomoć. 

   Papa je dodao da se trebamo osloboditi odumrlih načina razmišljanja i ponašanja, gdje možemo postati zarobljenici prošlosti, bez hrabrosti da dopustimo da nam Bog oprosti, da se odlučimo za Isusa i Njegovu Ljubav. Moramo prihvatiti i susresti se sa Živim Bogom, koji želi promijeniti nas i naš svijet. 

 

Žene su navijestile 

    Posljednje što je Papa naglasio jest kako su žene navijestile Radost Uskrsnuća, otvarajući „srca izvanrednoj Poruci Božje Pobjede nad zlom i smrću”. Ta radost, nije bila samo sretna utjeha, već ih je potaknula da stvaraju učenike misionare, koji „svima donose Evanđelje Uskrslog Krista”. Nakon što su žene vidjele i čule, Papa je rekao da su bile obuzete željom i uzbuđenjem da kažu ovu Radosnu Vijest, čak iako su ljudi mislili da su ludi ili im ne bi vjerovali.

 

Radost Evanđelja 

    Papa je izrazio želju za Crkvom, koja na isti način i s istim žarom može naviještati Radost Evanđelja… ono na što su svi kršćani pozvani, „da iskuse Uskrslog Krista i da to iskustvo podijele s drugima”, kao i Radost koju donosi. 

Nada ima Ime: Ime Isusovo

    Zaključno, papa Franjo je podsjetio kako je Isus ušao u „grob našeg grijeha” i „podnio teret naših tereta”, vraćajući nas u život.

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/