Posvećenje Rusije i Ukrajine

Posvećenje Rusije i Ukrajine

    Tiskovni ured Svete Stolice, objavljuje službeni tekst Čina posvete Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu, koji će papa Franjo moliti u petak, 25. ožujka.

 

    Prema vatikanskim vijestima 

    Papa Franjo – ujedinjen sa svim biskupima i katoličkim vjernicima diljem svijeta – posvetit će Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu u petak, na blagdan Navještenja.

    Čin posvete, molit će se tijekom korizmene pokorničke službe „Dvadeset i četiri sata za Gospodina” u Bazilici sv. Petra, koja počinje u sedamnaest sati, po rimskom vremenu. 

    Papa će izmoliti Čin posvete oko 18:30 i zamolio je sve biskupe i svećenike, da mu se duhovno pridruže u ovoj molitvi, koja će se emitirati na kanalima vatikanskih novosti – radiju, web stranici, YouTubeu i Facebooku. 

 
 

    O, Marijo, Majko Božja i Majko naša, u ovo vrijeme kušnje obraćamo se Tebi. Kao naša Majka, Ti nas voliš i poznaješ: nikakva briga naših srca nije skrivena od Tebe. Majko Milosrđa, kako smo često iskusili Tvoju budnu brigu i Tvoju mirnu Prisutnost! Nikada nas ne prestaješ voditi Isusu, Knezu Mira. 

    Ipak smo skrenuli s tog puta Mira. Zaboravili smo lekciju naučenu iz tragedija prošlog stoljeća, žrtvu milijuna palih u dva svjetska rata. Mi smo zanemarili obveze, koje smo preuzeli kao zajednica naroda. Izdali smo narodne snove o Miru i nade mladih. Razboljeli smo se od pohlepe; mislili smo samo na svoje vlastite nacije i njihove interese; postali smo ravnodušni i zahvaćeni svojim sebičnim potrebama i brigama. Odlučili smo zanemariti Boga, zadovoljiti se svojim iluzijama, postati arogantni i agresivni, potisnuti nevine žrtve i gomilati oružje. Prestali smo biti susjedi čuvari i upravitelji zajedničkog doma. Ratom smo opustošili zemaljski vrt i svojim grijesima, slomili smo Srce našeg nebeskog Oca, koji želi da budemo braća i sestre. Postali smo ravnodušni prema svima i svemu osim prema sebi. Sada sa stidom kličemo: Oprosti nam, Gospodine! 

    Sveta Marijo, usred bijede naše grešnosti, usred naših borbi i slabosti, usred otajstava bezakonja koje je zlo i rat, podsjećaš nas da nas Bog nikad ne napušta, već nas nastavlja s ljubavlju gledati, uvijek spreman oprostiti nam i podignuti nas u novi život. Dao nam Te je i učinio Tvoje Bezgrešno Srce Utočištem za Crkvu i cijelo čovječanstvo. Božjom milostivom Voljom, uvijek si s nama; čak i u najnemirnijim trenucima naše povijesti, Ti si tu, da nas vodiš nježnom ljubavlju. 

    Sada se okrećemo Tebi i kucamo na vrata Tvog Srca. Mi smo, Tvoja voljena djeca. U svakom nam se dobu javljaš, te nas pozivaš na obraćenje. U ovom mračnom času pomozi nam i daj nam svoju Utjehu. Reci nam još jednom: „Zar nisam ovdje, ja, koja sam Tvoja Majka?” Ti si u stanju razriješiti čvorove naših srca i naših vremena. U Vas polažemo svoje povjerenje. Uvjereni smo da, posebno u trenucima kušnje, nećete se oglušiti na našu molbu i da ćete nam priskočiti u pomoć. 

    To si učinila u Kani Galilejskoj, kada si se zalagala kod Isusa i On je učinio prvi od svojih znakova. Da bi sačuvao radost svadbene gozbe, rekla si mu: „Vina nemaju.” (Iv 2, 3). Sada, o Majko, ponovi te riječi i tu molitvu, jer u naše vrijeme, ponestalo nam je vina Nade… Radost je pobjegla, bratstvo je izblijedjelo. Zaboravili smo svoju ljudskost i protratili dar Mira. Otvorili smo svoja srca nasilju i destruktivnosti. Koliko nam je potrebna Tvoja majčinska Pomoć! 

    Stoga, o Majko, usliši našu molitvu.
Zvijezdo mora, ne daj da budemo brodolomci u oluji rata.
    Kovčegu Novog Saveza, nadahnjuj projekte i putove pomirenja.
    Kraljice Neba, vrati Božji Mir svijetu.
    Ukloni mržnju i žeđ za osvetom i nauči nas opraštanju.
    Oslobodite nas rata, te zaštitite naš svijet od prijetnje nuklearnog oružja.
    Kraljice krunice, učini da spoznamo svoju potrebu za molitvom i ljubavlju.
Kraljice ljudske obitelji, pokaži ljudima put bratstva.
    Kraljice Mira, zadobij Mir za naš svijet.

    O, Majko, neka Tvoja žalosna molba uzburka naša okorjela srca. Neka Suze, koje si prolila za nama, učine da ova Dolina, isušena našom mržnjom, iznova procvjeta. Usred grmljavine oružja, neka Tvoja molitva okrene naše misli u Mir. Neka Tvoj majčinski Dodir, umiri one koji pate i bježe od kiše bombi. Neka Tvoj majčinski zagrljaj, utješi one koji su prisiljeni napustiti svoje domove i zavičaj. Neka nas Tvoje tužno Srce, potakne na suosjećanje i nadahne, da otvorimo svoja vrata i da se brinemo za našu braću i sestre koji su ozlijeđeni i odbačeni.

    Sveta Majko Božja, dok si stajala pod Križem, Isus je vidjevši učenika pored Tebe, rekao: „Evo sina Tvoga” (Iv 19, 26). Na taj način Ti je povjerio svakog od nas. Učeniku i svakom od nas je rekao: „Evo Majke vaše” (r. 27.). Majko Marijo, sada Ti želimo poželjeti dobrodošlicu u naše živote i našu povijest. U ovom času, umorno i izbezumljeno čovječanstvo stoji s vama pod Križem. Treba vam se povjeriti i po vama se posvetiti Kristu. Narod Ukrajine i Rusije, koji vas s velikom ljubavlju štuje, sada vam se obraća, dok vam srce kuca od suosjećanja za njih i za sve one narode, desetkovane ratom, glađu, nepravdom i siromaštvom. 

    Stoga, Majko Božja i Majko naša, Tvom Bezgrešnom Srcu, svečano povjeravamo i posvećujemo sebe, Crkvu i cijelo čovječanstvo, osobito Rusiju i Ukrajinu. Prihvatite ovaj čin koji provodimo s povjerenjem i ljubavlju. Daj da se rat završi i Mir proširi svijetom. „Fiat” koji je nastao iz Tvog Srca, otvorio je vrata povijesti Princu Mira. Vjerujemo da će kroz Tvoje Srce Mir ponovno svanuti. Tebi posvećujemo budućnost cijele ljudske obitelji, potrebe i očekivanja svakog naroda, tjeskobe i nade svijeta. 

    Po Tvom Zagovoru, neka se Božje Milosrđe izlije na Zemlju i neka se blagi ritam Mira vrati da obilježi naše dane. Neka Ti, naš „živi Izvor Nade”, napojiš suhoću naših srca. U Tvojoj Utrobi, Isus je uzeo tijelo; pomozi nam da potaknemo rast zajedništva. Jednom ste kročili ulicama našeg svijeta… Vodi nas sada stazama Mira. Amen. 

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/ (posjećeno u 09:15, 24. ožujka 2022.)