O ratu u Ukrajini

O ratu u Ukrajini

    Papa Franjo, proveo je u petak u jutro, više od pola sata u ruskom veleposlanstvu na Via della Conciliazione u Rimu, dok je dan ranije kardinal Pietro Parolin apelirao na veći prostor za pregovore… izvještava nas Salvatore Cernuzio. 

    Papa Franjo, želio je izraziti zabrinutost zbog rata u Ukrajini, kada je oko podneva u petak otišao u sjedište ruskog veleposlanstva pri Svetoj Stolici – na čelu s veleposlanikom Aleksandrom Avdejevim. Stigao je bijelim automobilom i ostao u zgradi na Via della Conciliazione, više od pola sata. Potvrdio je to ravnatelj vatikanskog ureda za tisak Matteo Bruni. 

 

    Žalba na Općoj audijenciji 

    Papa Franjo pomno prati razvoj situacije u toj istočnoeuropskoj zemlji, koja je napadnuta od noći na 24. veljače, gdje su brojni ljudi već ubijeni i ozlijeđeni. Već na Općoj audijenciji u srijedu, prije početka ruske invazije, Papa je izrazio „veliku tugu u svom srcu” zbog pogoršanja situacije u zemlji. 

    Papa je pozvao „one s političkom odgovornošću da ozbiljno ispitaju svoju savjest pred Bogom, koji je Bog Mira, a ne rata”. Pozvao je i vjernike i nevjernike da se ujedine u zajedničkoj molitvi za Mir sljedećeg, 2. ožujka, na Čistu srijedu, molitvom i postom: „Isus nas je naučio da se na đavolsku besmislenost nasilja odgovara Božjim oružjem, molitvom i postom.” „Pozivam sve, da idući, 2. ožujka – Pepelnicu, postave danom Mira. Na poseban način potičem vjernike da se tog dana intenzivno posvete molitvi i postu. Neka Kraljica Mira, sačuva svijet od ludila rata.”

 

    Izjava kardinala Parolina

    Jučer je, međutim, „u najmračnijem času” za Ukrajinu, kardinal, državni tajnik, Pietro Parolin, objavio izjavu nakon početka ruskih „vojnih operacija” na ukrajinskom teritoriju. Podsjećajući na papin hitni apel, kardinal je istaknuo da „tragični scenariji, kojih su se svi bojali, nažalost, postaju stvarnost”, ali je inzistirao: „još ima vremena za dobru volju, još ima prostora za pregovore, još uvijek ima mjesta za provedbu mudrosti, koja može spriječiti prevlast stranačkih interesa, zaštititi legitimne težnje svih i poštedjeti svijet ludosti i užasa rata.”

    Kardinal Parolin je zaključio svoju izjavu rekavši: „Kao vjernici, ne gubimo nadu u tračak savjesti onih koji u svojim rukama drže bogatstvo svijeta. I dalje se molimo i postimo – kao što ćemo činiti i ove nadolazeće Pepelnice – za mir u Ukrajini i cijelom svijetu.”

 
 
Izvor: 

  1. https://www.vaticannews.va/ (posjećeno u 07:45 – 26. veljače 2022.)