Korak bliže Svetosti

    U audijenciji s kardinalom Becciuom, papa Franjo izdaje dekrete koji će Crkvi dati četiri blaženika koji predstavljaju kontinente Južne Amerike i Europe, te isticanje službe siromašnima, narodima i mladima. Papa Franjo u petak je poveo tri muškarca i dvije žene korak bliže Svetosti. Sveti Otac primio je u audijenciju kardinala Angela Becciua – prefekta Kongregacije za kauze svetaca i odobrio proglašenje pet dekreta. Kandidati su iz Argentine, Njemačke, Venezuele, Italije i Meksika. Dekreti se odnose na tri čuda, mučeništvo i drugo na herojske vrline.

 
 

   Čuda

 

      Dekretom su prepoznata tri čuda po zagovoru sljedeća tri kandidata: uvaženi Božji sluga Mamerto Esquiú, Reda manje braće, biskup Córdobe (Argentina). Rođen je 11. svibnja 1826. u San Josè de Piedra Blanca (Argentina), a umro 10. siječnja 1883. u La Posta de El Suncho (Argentina). Velečasni, Božji sluga, Franziskus Marija s Križa (rođen Johann Baptist Jordan), svećenik i osnivač Družbe Božanskog Spasitelja (Salvatorians) i Družbe sestara Božanskog Spasitelja. Rođen je 16. lipnja 1848. u Gurtweilu, Waldshut-Tiengen (Njemačka), a umro je 8. rujna 1918. u Tafersu, Fribourg (Švicarska). Časni Božji sluga José Gregorio Hernández Cisneros, laik, rođen 26. listopada 1864. u Isnotúu (Venezuela), a umro 29. lipnja 1919. u Caracasu (Venezuela).

 
 

   Mučeništvo

 

      Dekretom je priznato mučeništvo službenice Božje Marije Laure Mainetti (rođena Teresina Elsa). Profesionalna sestra Družbe kćeri Križa, sestre svete Andrije, rođena je u Colicu (Italija) 20. kolovoza 1939. i ubijena od strane Chiavennu (Italija), u mržnji prema Vjeri, 6. lipnja 2000. Kandidati čija su čuda i mučeništvo priznati pripravni su za beatifikaciju, što je korak dalje od kanonizacije ili konačne Svetosti. Trebalo bi još jedno čudo, kako bi se pripravio njihov put prema Svetosti.

 
 

   Herojske vrline

 

       Drugim dekretom prepoznate su herojske vrline službenice Božje Glorije Marije Isusove – Elizondo García (rođene Speranza). Poglavarica Kongregacije siromašnih katehistica rođena je 26. kolovoza 1908. u Durangu (Meksiko), a umrla je u Monterreyu (Meksiko) 8. prosinca 1966. Ovim dekretom dodijeljen joj je naslov časna službenica Božja. Sljedeći korak je beatifikacija, za koju je potrebno čudo.

 

© vaticannews.va